Magyar gazdaság

Kiből lesz Közép-Európa Görögországa?

Tatha Ghose, a Commerzbank vezető Közép-Európa-szakértője a délután folyamán egyenesben válaszolt a Financial Times olvasóinak a régió pénzügyi helyzetével kapcsolatos kérdéseire.

Ghost főállítása, hogy a közép-kelet-urópai régió országai GDP-arányos makroadatai jobbak az európai átlagnál – leginkább azért, mert az euró-bevezetésre aspirálva már a válság előtt is muszáj volt önfegyelmet tanúsítaniuk.

Fizetésképtelenségi szempontból Ghose Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, valamint Lettországot és Litvániát tartja leginkább kockázatosnak, bár ezek sincsenek primer veszélyben..

Magyarországról szólva kiemeli: a Fidesz-kormány már így is nagy önmegtagadásról tett tanúbizonyságot – ahhoz képest, hogy a választási győzelmükkor még 7,5 százalékos GDP-arányos deficitet terveztek. Amit a fideszesek még most sem értettek meg: az exportvezérelt növekedés tényleg képes javítani a költségvetésen, az adócsökkentés indukálta belsőkereslet nem.

Az IMF csak azért nem kiabál most az Orbán-féle akcióterven ellen, nehogy a forint ellen spekulálóknak adjon tápot, de ha elül a hangoskodás, még lesz Washingtonnak pár keresetlen szava... Arról nem beszélve – mondja Ghose –, hogy az akciótervvel nemhogy a 3,8 de az 5,5 százalékos deficit sem teljesíthető.

A múlt csütörtöki magyar államkötvény-aukció kudarcát egyébként efemer jelenségnek tartja: nem követték hasonló kudarcok az olasz, portugál adósságlevelek kibocsátását, és a forint árfolyama is erősödött azóta.

deficit államadósság-válság Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek