Magyar gazdaság

Könnyített alkalmi munkavállalás: bonyolultságból jeles

Mint ahogy az köztudott, idén április 1-jével léptek életbe az alkalmi munkavállalással kapcsolatos új szabályok, amelyekkel elméletileg könnyebbé vált volna ez a fajta foglalkoztatási mód. Csakhogy az eddigi tapasztalatok szerint épp a könnyítéssel tették még bonyolultabbá a munkáltatók és az alkalmi munkavállalók életét.

A munkaügyi központok adatai szerint összesen másfél millióan dolgoznak alkalmi munkavállalóként – derül ki az MR1-Kossuth Rádió összeállításából. Január elsejéig eddig ehhez egy kék kis munkavállalói könyvet kellett kiváltani, amit még a 90-es évek elején a mezőgazdasági ágazat kezdeményezésére vezettek be.

Ezt váltotta fel év elejétől az elektronikus bejelentés, az érintettek szerint azonban az egyszerűsítés bonyolultabbá tett mindent, gyakorlatilag betarthatatlan szabályokat sikerült alkotni. Az alkalmi munkavégzés az idegenforgalom, a vendéglátás, az építőipar és a mezőgazdaság területén a leggyakoribb.

Előre be kell jelenteni az alkalmi munkavállalót, aki ezt kitalálta, az életében nem látott a mezőgazdaságban alkalmi munkavállalót, egy szüretben ugyanis a megbeszélt munkavállalók 70 százaléka eljön dolgozni, 30 százaléka nem - mondja egy szőlőtermesztő gazda, aki rendszeresen vett fel munkásokat alkalmi munkavállalói kiskönyvvel.

Április 1-je óta azonban már az interneten kell bejelentenie a munkavállalókat, ez azonban komoly gondot jelent. A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó arra panaszkodik, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás bonyolult és életszerűtlen. Több termelő azt sem tudta, mit tegyen április elsején, hogyan jelentse be az interneten a munkásokat még a kezdés előtt, a földekre ugyanis senki nem visz magával laptopot és mobilinternetet - mondták korábban az MR1-Kossuth Rádiónak az érintettek.

Egy új törvénymódosítás szerint SMS-ben, telefonon és e-mail-ben is be lehet majd jelenteni az alkalmi munkavállalókat. A mezőgazdasági vállalkozók szerint azonban ez csak kis könnyebbség, mert ez is több ideig tart majd, mint a kiskönyv kitöltése és később a bélyeg beragasztása.

Nemcsak a munkáltatóknak, hanem a munkavállalóknak is sok kérdésük van az új rendszerrel kapcsolatban. A legfrissebb munkaügyi ellenőrzések szerint a mostani rendszer működésképtelen, háromszáz vállalkozásból kétszáznál találtak problémát az ellenőrök. Az alkalmi munkavállalókat foglalkoztatók tizedének például még e-mail címe sem volt, vagyis nemcsak az interneten nem tudta kitölteni az adatlapokat, de e-mail-ben sem tud majd bejelentést tenni.

kiskönyv foglalkoztatás alkalmi munkavállalás munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek