Magyar gazdaság

Átalakuló illetékszabályok: a házastársak helyzete nem lesz rosszabb

Nem kerülnek a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetbe a házastársak és a testvérek az átalakuló illetékszabályok miatt.

Legalábbis erre hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott közlemény. A tárca az új szabályok körül kialakult vitát igyekezett „helyre tenni”.

Mint ismeretes: az Orbán-kormány által hozott döntés értelmében az egyenes ági rokonok esetében július 1-jével visszamenőleges hatálylyal megszűnik az örökösödési és az ajándékozási illeték is.
Ez a kör a gyermeket, az unokát és a dédunokát, a szülőt, nagy- és dédszülőt öleli fel, mind a vér szerinti rokonsági kapcsolatok, mind az örökbe fogadott gyermek esetében. Ez a teljes illetékmentesség az oldalági rokonokra – többek között a testvérekre –, valamint a házastársakra valóban nem terjed ki.

Az ugyanakkor nem igaz, hogy őket hátrány érné a jelenlegi szabályokhoz képest. Öröklés esetén a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek, valamint a mostoha- és nevelőszülő továbbra is öröklésiilleték-mentesen jut hozzá az örökrészéhez húszmillió forintos határig. Az e limit feletti rész után azonban a jövőben is meg kell fizetni a sávos mértékű illetéket, ahogy az a korábbi szabályozásnak is része volt.

illeték házastársak
Kapcsolódó cikkek