Magyar gazdaság

A vérszívó pénztárak helyett az államot választják az emberek?

A válságadók és a nyugdíjpénztári intézkedések bizonytalanságot teremtenek - mondta Chikán Attila a Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora a Magyar Narancsnak.

„A mértékadó magyar közgazdászok körében évek óta konszenzus van abban, hogy mik azok a legfőbb lépések, amelyekkel a gazdaságot és a társadalmat kedvezőbb pályára lehet állítani” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak Chikán Attila, a Corvinus Egyetem professzora. Ugyanakkor kiemelte: a gazdaságnak más a logikája, mint a politikának, „a közgazdászok elvárásai nem mindig férnek bele a politikai koncepcióba”.

„A politikának konszenzust kell teremtenie; nem az egész orvostársadalommal, nem az összes pedagógussal vagy az összes nyugdíjassal, de legalább azokkal a mértékadó rétegekkel, amelyek befolyásolják a program végrehajtását” – fejtette ki a közgazdászprofesszor. „A magyar társadalom mostani helyzetéhez együtt vezetett sok örökölt probléma, gazdaságpolitikai hibák és a globális válság” – mondta Chikán.

A kormány nem hozott kemény intézkedéseket a választások megnyerése után. Chikán Attila úgy véli, hogy ennek oka a magyar választási rendszer: „a világon nincs az a politikai párt, amely az önkormányzati választások előtt ennek nekiállt volna”. Elmondta, a kormánynak rövid távon valamit kezdenie kellett a költségvetés helyzetével, a költségvetés kiadási oldalának csökkentése reformokat igényelt volna, mely egyik napról a másikra nem megoldható.

A kormány teljesítette ígéretét: a vállalatoktól szed be pénzt a megszorítások helyett; az intézkedések közvetlenül nem a lakosságot érintik – foglalta össze a közgazdász. A kormány mozgásteret teremt önmagának, így lehetővé válik az adócsökkentés és két-három évvel eltolja annak idejét, amikor szembe kell nézni a társadalmi reformokkal.

Chikán értékelte a válságadókat is: „Már most sem fenékig tejfel a dolog, mert sok gond van az elvonásokkal: jogbizonytalanságot teremtenek, torzítják a versenyviszonyokat, nem felelnek meg bizonyos uniós előírásoknak. A magánpénztári rendszer átalakításával a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága kerül veszélybe megint.”

„Tisztán közgazdaságilag nézve világos, hogy az addigi intézkedéseknek nagy kockázata van” – mondta a közgazdászprofesszor. „A legveszélyesebb, hogy csökkentik a növekedés esélyeit, márpedig hosszú távon csak a növekedés tud kihúzni bennünket a nehéz helyzetünkből” – fejtette ki a professzor. A társasági csökkentése, valamint a lakosságnál maradó pénz remélhetőleg növeli a gazdasági aktivitást: „a kis- és középvállalatok fejlesztéséhez is hozzájárul, hogy az embernek mennyi pénzük van”. A különadó ugyanakkor versenytorzító tényező, de a válságadók mértéke nem rengetik meg Chikán szerint a vállalatokat.

A professzor úgy gondolja, hogy a magyar vállalatoknak alacsony az innovációs hajlandóságuk, mely nélkül nehéz a világpiacon boldogulni. „A vállalakozások pénzhez jutásának általános kérdéseit kell például felvetni, hogy hogyan lehet kisvállalati működés folyamatos és ésszerű finanszírozását biztosítani. Az adó is elsősorban ezen belül fontos, hiszen a magas adónál még nagyobb baj, ha bizonytalan, hogy mennyi lesz, és nem lehet vele kalkulálni” – mondta Chikán.

Kiemelte: a költségvetési problémát muszáj kezelni. „Sok intézmény szorul reformra az önkormányzatoktól a parlamentig, az egészségügytől az oktatásig” – vázolta a helyzetet a közgazdász. Úgy gondolja, hogy nincs szükség 70 felsőoltatási képzési helyre. Hozzátette: egyetlen választási ciklus alatt minden problémára nem lehet választ adni

„A korrupció is olyan probléma, amelynek évszázadosak a gyökerei, és a mértéke meghaladja azt, ami egy modern társadalom számára megengedhető. A mai pártfinanszírozás eleve megakadályozza, hogy tisztán működjenek a hatalmi struktúrák” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak Chikán Attila.

Az állami nyugdíjrendszerbe való átlépés lehetőségéről elmondta: úgy tűnik, a magyar társadalomnak nagyon könnyen meg lehet magyarázni, hogy milyen jó az, ha az állam gondoskodik majd róla nem pedig a „vérszívó magánpénztárak”.

A fidesz támogatottsága az intézkedések hatására sem csökkent, ám ha ez két év múlva nem eredményez egyértelmű reformokat „akkor katasztrofális lesz a helyzet” – mondta Chikán. A közgazdászprofesszor optimista: a jelenlegi helyzetben van esély a kilábalásra. Hozzátette: az emberek olyan sokáig voltak rossz helyzetben, hogy egyszerűen elszabadult az optimizmus, és erre a fidesz ügyesen épít.

magánpénztár Fidesz chikán attika vállalatok költségvetés nyugdíj gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek