Magyar gazdaság

Elhúzódik a fellendülés

Akár nyolc évig is tarthat a lassú növekedés időszaka – figyelmeztet az Európai Bizottság. A válságból való kilábalás a vállalatoktól is hosszas alkalmazkodást kíván meg, és ez kedvezőtlenül hat a GDP-növekedési kilátásokra.

A válságból való kilábalás a vállalatoktól is hosszas alkalmazkodást kíván meg, és ez kedvezőtlenül hat a GDP-növekedési kilátásokra – figyelmeztet az eurózóna helyzetét értékelő negyedéves jelentésében az Európai Bizottság. Az elemzés korábbi válságok tapasztalatai alapján jut arra a következtetésre, hogy a lassú GDP-bővüléssel jellemezhető időszak akár nyolc évig is elhúzódhat. Ez két tényezővel magyarázható: egyrészt a kríziseket követő alkalmazkodás során a vállalati beruházások általában csökkennek, azért, hogy a cégek mérsékelhessék a hitelektől való függőségüket. Másrészt pedig a vállalatok a béreken is igyekeznek spórolni, és ez ugyancsak negatívan hat a belső keresletre.

A növekedési kilátások szempontjából biztató ugyanakkor, hogy az államadósságok piacán májusban tapasztalt extrém kockázatkerülés elülni látszik. A kötvényhozamok és a csődkockázat ellen biztosító CDS-ek árainak a csökkenése a bizottság szerint részben Görögország eredményeinek köszönhető a költségvetési konszolidáció és a szerkezeti reformok terén. Az eurózóna bankszektorával kapcsolatos aggályokat a júliusi stresszteszteknek sikerült mérsékelniük, bár a likviditási gondok még nem szűntek meg teljesen – ismeri el a jelentéshez írt előszavában Marco Buti, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának a vezetője.

Buti szerint az eurózóna válságának elmélyülésében komoly szerepet játszott, hogy az EU mind ez idáig kevés figyelmet fordított a gyors hitelbővülés, a piaci buborékok, valamint a tagállamok folyó fizetési pozícióiban, illetve versenyképességében fennálló nagy és tartós különbségek jelenségére. Spanyolország a legjobb példája annak, hogy egy viszonylag szilárd fiskális pozíciókkal rendelkező országot is súlyosan érinthet a válság, ha versenyképességének romlása és egy ingatlanpiaci buborék közepette éri el.

A bizottság szerint a mostani helyzetben három területen szükséges cselekedni. Először is meg kell oldani a bankszektor még meglévő problémáit. Másodszor a növekedést gyorsító gazdaságpolitikai lépésekre van szükség, és azokat „fejnehéz” módon ütemezve kell bevezetni. A jelentés nem megy részletekbe, de megemlíti a munkaerő- és termékpiaci reformokat, illetve az uniós joganyag teljes és mielőbbi végrehajtását; a bizottság itt a szolgáltatási direktívát és az energiapiacok megnyitását nevesíti.

Végezetül Brüsszel a kis- és közepes vállalatok részvénytőkéhez jutásának a megkönnyítését ajánlja, akár az adórendszerek átalakításával, akár a vállalatirányítási szabályok reformjával.



gazdasági válság kilábalás Európai Unió alkalmazkodás vállalatok
Kapcsolódó cikkek