Magyar gazdaság

Goldman: Lehet, hogy fordítva sül el Orbán nyugdíj terve

Az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok elérhetők a magyar kormány által bejelentett adóintézkedésekkel és a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével, ám a költségvetési kiigazítás csaknem teljes mértékben átmeneti intézkedésekre épül, ezért jelenlegi formájában hosszabb távon "fenntarthatatlan" - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők pénteken megjelent helyzetértékeléseikben.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege a magyarországi intézkedésekről befektetőknek összeállított részletes áttekintésében azt írta, hogy a magyar kormány "alacsony minőségű, ad hoc (lépésekre) alapuló" kiigazítás mellett döntött, és ez a cég szerint azzal a kockázattal jár, hogy a magyar közadóssághelyzet "ismét instabillá válhat".

Az elemzés szerint az adósságráta csökkentéséhez így magasabb elsődleges államháztartási többlet kell, mint amekkorára egy fenntartható költségvetési kiigazítási lépéseket tartalmazó forgatókönyv alapján szükség lenne. A jelen helyzetben ugyanis a befektetők kevésbé lesznek meggyőződve arról, hogy az átmeneti adóintézkedések hosszú távon javíthatják a szuverén hitelképességet, ezért valószínűleg magasabb kockázati felárakat követelnek majd a magyar adósságban tartott befektetéseikre. Ez magasabb kamatköltségekkel jár, ami automatikusan növeli az elsődleges többlet szükséges mértékét - áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A ház szerint a 2010-2012-es időszakra választott konszolidációs módszer miatt valószínűsíthető, hogy 2013-ban - miután az ideiglenes intézkedések kifutnak - "ismét költségvetési problémák merülnek fel", ha az eddigi intézkedésekhez nem járulnak fenntartható kiadáscsökkentési lépések, és ha a nem gyorsul jelentős mértékben.

A kormány ezzel csak elodázza a szükséges költségvetési reformokat, amelyek végrehajtása 2013-2014-ben már nehezebbnek bizonyulhat, tekintettel a következő választásokra, és így a hiány jelentősen növekedhet a választás előtti időszakban - áll az elemzésben.

A Goldman Sach szakértői szerint valószínű, hogy 2011-ben sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá szorítani az államháztartási hiányt. Nem biztos azonban, hogy az EU-bizottság "névértéken" elfogadja ezeket a hiányszámokat, és deklarálja, hogy Magyarország teljesítette a túlzottdeficit-eljárás során kijelölt célokat - vélekedtek a GS londoni elemzői, felidézve, hogy az EU máris bírálta a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztését. A Goldman Sachs szerint az uniós statisztikai hivatal akár úgy is dönthet, hogy az át nem utalt összegeket nem megtakarításként, hanem fizetési kötelezettségként kezeli.

Egy másik nagy citybeli befektetési csoport, a Barclays Capital pénteki elemzésében úgy fogalmazott, hogy jóllehet üdvözlendő a 3 százalék alatti jövő évi hiánycél tartása melletti elkötelezettség, az ennek elérésére javasolt intézkedések azonban "csalódást okoztak azoknak, akik több strukturális kiadási reformot reméltek". A ház szerint a kormány által beterjesztett forgatókönyv "befelé forduló, átevickélést célzó megközelítést sugall", olyan reformok vezérelte áttörés helyett, amilyenben sokan bíztak, miután a Fidesz "oly meggyőző fölénnyel megnyerte a helyhatósági választásokat".

 

GDP Goldman Sachs nyugdípénztár deficit adósság fizetés költségvetés
Kapcsolódó cikkek