Magyar gazdaság

Írország nem Görögország, de Magyarország még lehet

A Nemzetközi Valutaalap elnöke nem számít arra, hogy Írország mentőcsomagot kér az Európai Uniótól pénzügyi válságának enyhítésére.

Ezt Dominique Strauss-Kahn a Handelsblattnak nyilatkozva hangoztatta. A német üzleti  lapnak arra a kérdésére, vajon Dublinnak szüksége van-e ilyen segítség igénybevételére, az IMF elnöke leszögezte: erre nem számítanak.

Ugyanakkor hozzátette: az IMF szükség esetén kész segítséget nyújtani Írországnak. Strauss-Kahn az AFP tudósítása szerint kiemelte, hogy Írország nem hasonlítható össze Görögországgal, hiszen előbbi máris számos lépést tett a pénzügyi ágazat rendbetétele érdekében.

Írország egyébként csütörtökön jelezte, hogy az Anglo Irish Bank megsegítése csaknem 35 milliárd euróba kerülhet, aminek következtében a költségvetési deficit a 32 százalékát érheti el. A pénzügyminiszter ennek kapcsán úgy nyilatkozott: nem hagyhatják bedőlni a pénzintézetet, mivel az magával rántaná az országot is.

Az ír pénzügyi kormányzat nyilatkozataival igyekszik megnyugtatni a piacok, így közölte, hogy az Allied Irish Banket 2-3 milliárd eurós tőkeinjekcióval támogatják meg azért, hogy teljesíteni tudja a pénzügyi felügyelet feltételét, amely az év végéig 7,4 milliárd eurónyi új tőke megszerzését írja elő. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy a kötvénytulajdonosok is viseljék a bank veszteségeiből keletkező terheket, de Lenihan hangsúlyozta, hogy teljes mértékben ki fogják fizetni a kötvényeseket.

Mindamellett Nouriel Roubini a közelmúltban úgy vélekedett, hogy az Anglo Irish bankon 70 milliárd eurónyi lyuk tátong. Az unió periferiális államaiban azonban mostanra ismét a tavasszal tapasztalt szintre ugrottak a szuverén hitelek kamatfelárai. Hamisnak bizonyultak a pénzügyi szektor egészségességét alátámasztani hivatott „stressztesztek” is, amelyekkel eredetileg azt akarták igazolni, hogy az európai bankoknak mindössze 3,5 milliárd eurónyi friss tőkére van szükségük.

A közelmúltban felmerült, hogy Írország - Magyarországhoz hasonlóan - az IMF-hez fordul segítségért. Az adósságválság felmerülése azért érdekes, mert Írországot az EU csodagyerekeként tekintették évekig. Írországot többen már tavaly Izlandhoz hasonlították, a kormányzat azonban cáfolta, hogy segítségre szorulna, és ez azóta sem változott. Az ír finanszírozása azonban a közelmúltban egyre drágult, a befektetők a felmérések szerint aggódnak Dublin stabilitása miatt.

Anglo Irish Bank IMF Roubini Strauss-Kahn Írország
Kapcsolódó cikkek