Magyar gazdaság

Kína: Nem hagyjuk cserben az eurót

Wen Jiabao kínai miniszterelnök kijelentette, hogy országa továbbra is támogatni fogja mind az eurót, mind pedig az európai állami kötvényeket.

"Egyértelművé tettük, hogy Kína támogatja a stabil eurót" - szögezte le a kínai miniszterelnök Görögországban tett látogatása során. A kínai kormányfő azt is megígérte, hogy nem csökkentik az európai kötvényekbe történt kínai befektetéseket, annak ellenére, hogy a közelmúlt válsága gyengítette számos értékét - számol be a China Daily.

A miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy Kína görög államkötvényeket vásárol a legközelebbi aukció alkalmával. Kína egyébként korábban jelezte, hogy diverzifikálni akarja külföldi valutákban elhelyezett befektetéseit, és spanyol államkötvényeket is vásárolt. Wen Jiabao görög kollégájával való találkozása alkalmával elismerően szólt az ország kultúrájáról, Szókratészt, Arisztotelészt és Platónt emelve ki az antik filozófusok közül. Aláhúzta, hogy bár Görögország és Kína verseng egymással, a két ország közötti együttműködés jelentősebb, mint a rivalizálás, és ez – Wen szerint – a kínai-európai kapcsolatokról is elmondható.

Wen szerint a görög deficit gyorsan csökken, és a befektetők Görögországba vetett bizalma visszatér. A kormányfő beszámolt arról is, hogy Kína részt vesz a pireuszi kikötő kapacitásának bővítésében, ennek keretében a jelenlegi 1,6 millióról 2015-ig 3,7 millióra emelik a kikötőben tárolható konténerek számát. A kínai COSCO vállalat 2008-ban nyerte el 35 évre a pireuszi kikötő két dokkjának üzemeltetési jogát.

kikötő wen jiabao kötvény kínai euró Pireusz
Kapcsolódó cikkek