Magyar gazdaság

"Parasztháború" készül az EU-ban

Németország gazdálkodóira nehéz idők várnak – írja a Financial Times Deutschland (FTD) – az Európai Unió ugyanis azt kívánja tőlük, hogy mondjanak le a szubvenciókról Kelet-Európa javára.

Ha az elképzelés megvalósul, a német gazdálkodók akár 30 százalékkal kevesebb pénzt kapnának. Az FTD információi szerint az Európai Bizottság a jelentős állami támogatási pénzeket a kontinens északi és nyugati részében lévő régebbi EU tagállamoktól Közép- és Kelet-Európa fiatalabb tagállamainak utalná át.

Ez tűnik ki Dacian Ciolos uniós biztos terveiből, amelyek a közös agrárpolitika messzemenő reformját irányozzák elő.  Az EU-nak "nagyobb egyensúlyra van szüksége a tagállamok közötti közvetlen kifizetések elosztásában" - követeli Ciolos abban a dokumentumban, amelyet ma mutat be bizottságbeli munkatársainak.

A lap emlékeztet arra, hogy eddig a régi EU tagállamokban élő gazdálkodók hektáronként akár ötször akkora összeget kaptak területi prémiumként, mint kelet-európai társaik. A tervek politikai szempontból rendkívül kényesek, hiszen közvetlen támadást jelentenek az agrárszubvenciók legnagyobb élvezőire: Franciaországra, Németországra és Spanyolországra. A reformnak 2013-ban kell hatályba lépnie, ám azt a kormányoknak és az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia.

"Tartósan nem tartható fenn egy olyan rendszer, amelyben az egyik ország parasztságának háromszor annyit fizetnek, mint egy másik ország parasztjainak 50 kilométerre távolabb keletre" – fogalmazott egy a mezőgazdasági biztossal dolgozó illetékes. Mivel a szubvenciók teljes összegét nem lehet tovább növelni, egy egységes területprémium tömeges újraelosztással járna Nyugat- és Kelet-Európa között, az utóbbi javára. Diplomaták szerint a német farmerek részére történő kifizetések jelenlegi hektáronként átlag kereken 300 eurós összege akár 30 százalékkal csökkenhetne, ha a terv megvalósul. Összehasonlításul: néhány görög gazdálkodó hektáronként akár 500 eurót kap, litvániai társai ellenben csak 100 eurót.

farmer támogatás Európai Bizottság EU szubvenció paraszt agrárpolitika gazdálkodó
Kapcsolódó cikkek