Magyar gazdaság

Roubini a fiskális drogokról és a leninista ellenzékről

Nouriel Roubini a Financial Timesban megjelenő írásában arra figyelmeztet, hogy az Obama-kormány az eddigi helyes gazdaságpolitikai stratégia megvalósítása ellenére fiskális katasztrófa elé nézhet.

A Dr. Végzet becenéven ismert Roubini leszögezi, hogy Barack Obama a megfelelő lépéseket tette az újabb válság elkerülésére az alacsony kamatszintek és a gazdasági élénkítő csomag bevezetésével. Ugyanakkor az elnök nem hajtotta végre azokat a strukturális, költségcsökkentő reformokat, amelyek hosszú távon lendítenék előre a gazdaságot. Roubini szerint ennek hatására az amerikai konjunktúra éppen akkor lassul majd le, amikor a legnagyobb szüksége lenne az élénkítésre.

A közgazdász a Financial Timesban megjelenő cikkében hozzáteszi, hogy az elnök ezen a téren hibázathatja a "Leninista ellenzéket", amely a minél rosszabb, annál jobb elv alapján semmilyen módon nem működik együtt a demokrata kormánnyal. Ugyanakkor tény, hogy a középtávú reformok végrehajtása mostanra gyakorlatilag lehetetlenné vált, hiszen a 2012-es elnökválasztás már túl közel van. Roubini szerint bármikor felébredhet a kötvénypiac, és megfordulhat az államkötvények vásárlásának trendje, a sokkot pedig csak a Fed "fiskális drogja" enyhítheti. Ezután a közgazdász szerint japán típusú deflációs válság kezdődhet, tartósan maga munkanélküliséggel és alig érzékelhető növekedéssel.

kötvénypiac élénkítés defláció Fed Roubini stimulus
Kapcsolódó cikkek