Magyar gazdaság

Stiglitz szerint a Fed nem jól végzi a munkáját

A Federal Reserve kamatpolitikája devizapiaci egyenetlenségeket okoz, és az eszközök árbuborékának kialakulási kockázata is növekedett – mondta Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász.

„A Fed politikájának célja az Egyesült Államok gazdaságának élénkítése lett volna” – nyilatkozta a Columbiai Egyetem professzora. A monetáris könnyítés azonban nem ért el semmit” – tette hozzá.

„A likviditással való elárasztás az egész világban problémát okozott” – fejtette ki véleményét a közgazdász a Bloomberg TV-ben. A szakértő szerint aggodalomra ad okot a túlzott likviditás, mely a feltörekvő piacokon buborékok kialakulásához vezethet. A pénz beáramlik, és ingatlanpiaci buborékot okozhat a fejlődő országokban.

Stiglitz szerint nem monetáris könnyítésre, hanem hatékony gazdaságélénkítésre van szüksége az Egyesült Államoknak, ugyanis az előbbi csak kismértékben segíti megoldani az amerikai problémákat, és eközben újabb problémákat okoz világszerte. Stiglitz úgy látja, hogy a pénzpumpának is gúnyolt mennyiségi könnyítés nem nyújt megoldást a hazai, fundamentális problémákra.


 

monetáris Stiglitz kamatpolitika likviditás Fed fiskális
Kapcsolódó cikkek