Magyar gazdaság

"A kormány napjai meg vannak számolva" - Egyre mélyebbre csúszik a válságban Dublin

A Standard&Poor’s két fokozattal leminősítette Írország adósságának besorolását: a szuverén adósságválsággal kapcsolatos félelmek fokozódni látszanak. egyes európai vezető tőzsdeindexek komoly mínuszban állnak.

A Standard&Poor’s két fokozattal leminősítette Írország adósságának besorolását: „A” fokozatra rontotta „AA-”-ról az ír adósságot. Az S&P további leminősítéssel fenyegeti Írországot, ezt jelzi, hogy negatív kilátást fűzött a besorolás margójára. A rövidtávú adósságot „A-1”-es szintre rontotta az S&P „A-1+”-ról.

Írország helyzete ezzel tovább romlott: a befektetők egyre bizonytalanabbak, és kerülik az ír kötvényeket. A kötvényhozamok újra nagyot ugrottak: 34 bázisponttal 8,61 százalékra emelkedett a 10 éves kötvények hozama kedden.

Az ország 85 milliárd eurós hitel-megállapodást köthet az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal. Brian Cowen, ír miniszterelnök azért küzd, hogy megállapodjon a hitelezőkkel, mielőtt kormánya összeomlik – írja a Bloomberg. „A kormány napjai meg vannak számlálva” – mondta Alan McQuaid, a Bloxham Stockbrokers dublini közgazdásza.

A Moody’s is felülvizsgálja a besorolást, és leminősítést helyezett kilátásba: az S&P új besorolásánál a Moody’s 3 szinttel feljebb tartja az ír adósságot.

A Standard&Poor’s úgy gondolja, hogy a belföldi kereslet nem áll helyre 2012ig, az államadósság 2011 végére elégi a 120 százalékos GDP-arányosan.

Az ír kötvényhozam a német benchmarkhoz képest 589 bázisponttal magasabb, 45 bázisponttal emelkedett kedden. A legnagyobb hozamkülönbség november 11-én volt: 652 bázispont.

November 21-én Írország bejelentette, hogy nemzetközi segítséget kér adósságának finanszírozásához. Vezető ír politikusok kiemelték: a bankrendszernek van szüksége a pénzre, és nem az államnak.  

A piacokat nem nyugtatta meg teljesen a hír, a kötvényhozamok mérséklődtek, az euró erősödése átmeneti volt.   „Spekulatív támadás Portugália vagy Spanyolország ellen nem indokolt, de nem zárhat ki” – mondta Jean-Claude Juncker . Ez az a pillanat, amikor a pénzpiacok túlzottan büntetik azokat az országokat, melyek nem követték 100 százalékosan az ortodox konszolidációt – tette hozzá. 

A mentőcsomagban segít az Egyesült Királyság és Svédország is. Erik Nielsen, a Goldman Sachs vezető közgazdásza szerint az következő 3 évben a kormánynak 65 milliárd euróra, a bankrendszernek 30 milliárd euróra lesz szüksége.
 
Brian Lenihan korábban 6 milliárd eurós megszorítási csomagot jelentett be, hogy helyreállítsa a befektetői bizalmat az országgal szemben, de nem járt sikerrel. Angela Merkel , a közös válságkezelési mechanizmust illető javaslatában az szerepelt, hogy a befektetők és kötvénytulajdonosok elveszíthetik állampapírjaikat, ha egy euróövezeti ország fizetőképtelenné válik. Több tényező közt, ez megakadályozta, hogy a kötvényhozamok süllyedjenek, és felerősítette az aggodalmat.

Az ír kormány azt mondta, hogy 2011 feléig megoldott az ország finanszírozása. Korábban elzárkóztak a mentőcsomag elől. Most Brian Cowen miniszterelnök azt mondta, hogy „Megváltoztak a körülmények, változtatunk a politikánkon”.
 
„Ezzel valószínűleg nem állt meg a fertőzés. A szuverén adósságválságnak nincs vége” – nyilatkozta Sylvian Broyer, a Natixis vezető közgazdásza.

Az euró gyengül a dollárral szemben: 1,331-es szinten áll a közös európai fizetőeszköz. Az európai vezető tőzsdeindexek vegyes képet mutatnak: a DAX 1,72 százalékot esett, az FTSE100 0,55 százalékot emelkedett.

szuverén adósságválság leminősítés államadósság S&P adósságválság Írország
Kapcsolódó cikkek