Magyar gazdaság

Berlinhez fordulnak a német cégek a magyar különadó miatt

A német gazdaság vállalatait tömörítő Német Ipartestület (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) élesen bírálta a magyar kormány különadóját. A szervezet szerint a teher a magyar tulajdonú vállalatokat kevésbé érinti, tehát a külföldi –elsősorban német – vállalatokra nézve erősen diszkriminatív. A kereskedelmi szövetség már Berlinben kopogtat megoldásért.

A BDI elnöke, Werner Schnappauf a Frankfurter Rundschau című napilapban megjelent cikkben kritizálta azt is, hogy a különadó kiszámíthatatlan, s megnehezíti a vállalatok üzletmenetének tervezését.

Mint ismeretes, a magyar kormány 2010-re visszamenőleg, valamint további két évre, a nettó árbevétel 6,5 százalékára rúgó különadót vet ki a távközlési, a kereskedelmi és az energiaszektor nagyvállalataira. Schnappauf szerint az érintett ágazatokban jórészt külföldi – német – vállalatok tevékenykednek, a magyar cégeket csak elenyésző mértékben érinti a teher, így ez egy protekcionista, diszkriminatív lépés.

A Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) Rainer Brüderle, német gazdasági miniszternek küldött levélben szintén az magyar kormánydöntés egyenlő elbírálásának hiányát kritizálta. A cégek szerint a különadó csupán politikai kampányfogás, amellyel az egyébként több ezer munkahelyet biztosító nemzetközi vállalatokat akarják megrövidíteni. A vállalatok Berlintől a helyzet azonnali megoldását várják – írja a Frankfurter Rundschau.

válságadó különadó bdi diszkrimináció orbán-kormány vállalatok
Kapcsolódó cikkek