Magyar gazdaság

Rossz hír az eurózónából: nem veszik az ír kötvényeket

Bár Írországban nem kapkodnak az államkötvények után, az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve (FED) mintegy 600 milliárd dolláros kibocsátással próbál életet lehetni az ország gazdaságába, a japány jegybank hasonló lépésre szánta el magát. Az ír érdekltelenség az eurózóna többi országára negatív hatással lehet - áll a Cashline legfrissebb elemzésében.

Németország, Brazília és Kína élesen bírálta a Federal Reserve múlt héten bejelentett 600 milliárd dolláros pénzkínálat-bővítését. Ben Bernanke a FED elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED célja a gazdasági fellendülés elősegítése, de emellett mindent megtesz az féken tartása érdekében.

Németország, Brazília és Kína élesen bírálta a Federal Reserve múlt héten bejelentett 600 milliárd dolláros pénzkínálat-bővítését. Ben Bernanke a FED elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED célja a gazdasági fellendülés elősegítése, de emellett mindent megtesz az infláció féken tartása érdekében.

Az Egyesült Államok mellett a Bank of Japan, a japán központi bank is 62 milliárd dolláros (ötezer-milliárd jen) pénzkínálat-növelő program mellet döntött a pénteki kamatdöntő ülésén. A japán jegybank 3,5 ezer milliárd jen értékben vásárolna államkötvényeket, 500 milliárd értékben vállalati kötvényeket, 450 milliárdot költenének a Nikkei 225 és a Topix tőzsdeindex ingadozásához kötött tőzsdei alapokra, valamint 50 milliárd jent ingatlanbefektetési alapok legalább AA minősítésű adósságára. Az intézkedéstől a jen dollárral szembeni megállíthatatlan erősödését és a deflációs nyomás enyhítését várják.

Az ír államkötvény kibocsátás ugyanakkor nem jelentett gyógyírt az ország általános gazdasági nehézségeire. Az ír államkötvények hozama már a 7,8 százalékot is megközelítette múlthét pénteken. A 4 éves időtávra bejelentett 15 milliárd eurós költségvetési lefaragás sem enyhítette a helyzetet, egyes piaci szereplők szerint már csak az Európai Központi Bank vásárolja az ír államkötvényeket.

A szigetországban megnövekedett bizonytalanság az egész eurózóna számára rossz hírt jelent, az ír finanszírozási helyzet megoldása ugyanis könnyen az IMF által életben tartott Görögország példáját követheti.

pénzpumpa tőzsde Japán Fed kötvény Egyesült Államok állampapír jegybank
Kapcsolódó cikkek