Magyar gazdaság

Új kereskedelempolitika előtt az EU

A magyar uniós elnökség kezdetére az Európai Bizottság után az Európai Tanács is elfogadhatja az EU következő öt évre szóló kereskedelempolitikai stratégiáját.

A tervek részleteiről és a magyar elnökség ehhez kapcsolódó feladatairól Balás Péter, az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatóságának főigazgató-helyettese tartott sajtóbeszélgetést. Az EU egyik legfontosabb feladata lesz a következő fél évben a dohai forduló befejezése, de legalább erőbbre vitele – mondta el Balás Péter. Abban szinte teljes az egyetértés, hogy ha a közeli jövőben nem érnek el előrehaladást, akkor hosszabb távra leülnek a tárgyalások, de az sem elképzelhetetlen, hogy egyáltalán nem lesz mód az újjáélesztésükre.

A legnagyobb kihívás: az Egyesült Államok elvárásait a feltörekvő államokkal szemben, illetve ezen országok ellenállását kezelni. Az EU igyekszik jó viszonyt kialakítani a fejlődő államokkal, s kétoldalú vagy egyéb regionális megállapodásokat kötni. Van esély arra, hogy a magyar elnökség alatt megszülessen a kereskedelmi megállapodás Kanadával, és ha ennél valamivel később jöhet is létre a szerződés Ukrajnával, Indiával vagy a Mercosur államokkal, a tárgyalások velük is előrehaladottak.

Igazán új dimenzióba azonban az helyezné az EU kereskedelempolitikáját, ha Oroszországot felvennék a WTO-ba. Bár azt Balás Péter valószínűtlennek tartja, hogy a Vlagyimir Putyin által felvetett EU–Oroszország szabad kereskedelmi övezet létrejöjjön, az orosz WTO-csatlakozás nem elképzelhetetlen. Ez pedig jelentősen csökkentené az ottani vezetés nagyfokú gazdaságirányítási szabadságát, amellyel gyakran visszaéltek. Az EU előtt azonban több más feladat is áll a sikeres kereskedelempolitika megvalósításához. Jobban végre kell hajtatni a meglévő szabályokat, például a szellemi tulajdonjogok védelme kapcsán. El kell hárítani a határ mögötti akadályokat, több európai szintű beruházási megállapodást kell kötni, valamint megnyitni a tagállamok közbeszerzési piacait az összes uniós ország előtt.

Az Európai Bizottság javaslatai

WTO-n belüli és más fontos partnerekkel folytatott tárgyalások lezárása

A nem vámjellegű akadályainak lebontása

Segítségnyújtás az európai vállalkozásoknak a nemzetközi piacra jutásban

Tárgyalások megindítása a befektetésekről szóló rendelkezésekről

A tisztességes kereskedelem biztosítása

Az inkluzív kereskedelem fenntartása

A kereskedelem nem vámjellegű akadályainak lebontása

Segítségnyújtás az európai vállalkozásoknak a nemzetközi piacra jutásban

Tárgyalások megindítása a befektetésekről szóló rendelkezésekről

A tisztességes kereskedelem biztosítása

Az inkluzív kereskedelem fenntartása -->

tervek gazdasági válság magyar elnökség kereskedelem Európai Unió
Kapcsolódó cikkek