Magyar gazdaság

Világgazdasági katasztrófával fenyeget Kína a Fed döntés után

Washington legutóbb bejelentett pénzpumpája nem más, mint közvetett devizamanipuláció, amely nem csupán inflációt gerjeszt, hanem világgazdasági katasztrófával fenyeget – írja egy vezető kínai napilap a Fed közelmúltban bejelentett 600 milliárd dolláros kötvénykibocsátása kapcsán.

Az amerikai jegybank (Federal Reserve) a törékeny gazdaság fellendítése érdekében döntött arról hogy több száz milliárd dollárt pumpál a bankrendszerbe, a lépéssel több ország, többek között Németország bírálatát is kivívta.

A kommunista kormányzat lapja, a People’s Daily címlapon foglalkozik a Fed döntésével, az írásban megszólaló kínai egyetemi professzor szerint a Fed kötvénykibocsátás gyakorlatilag egy ellenőrizhetetlen pénzpumpa, amely egyelő a közvetett devizamanipulációval. A lépés devizaháborút és kereskedelmi protekcionizmust idéz elő, amely a válságban egyébként is meggyengült világgazdaság fellendülését nagymértékben gátolja.

A devizák átváltási árfolyamával történő trükközés – a kínai lap szerint - valójában az országok kereskedelmének védelme, így gyakorlatilag senkinek az érdeke nem érvényesülhet. Pénteken Kína külügyminiszteri helyettes is felhívta a Federal Reserve döntéshozóinak figyelmét arra, hogy a kötvénykibocsátás több állam – köztük Kína – pénzügyi biztonságát veszélyezteti.

A Fed elnöke Ben Bernanke úgy reagált a kritikára, hogy a lépés elősegíti az USA gazdaságának talpra állását, amely meghatározó része a világgazdaságnak. Bernanke szerint stabilizálják az árakat, s visszautasított minden olyan vádat, amely szerint drámai inflációt okozna a kötvénykibocsátás.

A People''s Daily szerint ugyanakkor ez nagy nyomást jelent az olyan országok számára,a emlyek jelentős külföldi adósságállománnyal rendelkeznek. Ezek közül a legnagyobb éppen Kína, amelynek adóssága szeptember végi adatok szerint 2650 milliárd dollár. A lap szerint a fejlődő országoknak sürgősen emelniük kell a jegybanki alapkamatokon, hogy elkerüljék devizájuk leértékelődését.

Bernanke deviza kötvénykibocsátás pénzpumpa Fed jegybank
Kapcsolódó cikkek