Magyar gazdaság

MGYOSZ: Elbocsátásokhoz vezet a vasárnapi pihenés

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a munkanélküliség növekedésével, növekvő állami kiadásokkal, csökkenő bevételekkel járhat a vasárnapi munka tilalmának bevezetése, ami egyben a gazdaság versenyképességét is visszavetheti az unió többi tagállamával szemben.

Az MGYOSZ az MTI-vel hétfőn közölte, a munkaadók állásfoglalása szerint a törvénymódosítási javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását. Az MGYOSZ a törvényjavaslattal kapcsolatos állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma jelentős létszámleépítéseket eredményezhet. A növekedése, illetve a foglalkoztatási szint csökkenése együtt járna növekvő állami kiadásokkal és csökkenő bevételekkel.

A szervezet szerint a javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét. Ezzel értelmét vesztené a munkaidőkeret intézménye, amely jelen pillanatban a munkaadók számára az egyetlen valóban rugalmas eszköz a munkaszervezésben Magyarországon.

A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidő-irányelv alapján lehetséges, így a magyar mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket az unió többi tagállamának vállalataival szemben.

A közlemény szerint az utóbbi években a külföldre dolgozó szolgáltató központok betelepülése volt az egyik legfontosabb új, magasan képzett munkaerőt igénylő munkahelyteremtési lehetőség Magyarországon. A vitatott jogszabályváltozás különösen hátrányos rájuk, illetve azokra a vállalkozásokra nézve, amelyek külföldi piacra termelnek-szolgáltatnak, illetve külföldi partnercégekkel, vagy külföldi tulajdonossal szorosan együttműködve tevékenykednek. A jövőben az ilyen szolgáltató központok betelepülése megállhat, illetve más országba vándorolhatnak.

A tervezet szerint, amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak, ami a munkaadók számára elfogadhatatlan - tartalmazza szervezet közleménye.

A közlemény idézi Rolek Ferencet, az MGYOSZ alelnökét, aki szerint a javasolt jogszabályváltozás csökkentheti a foglalkoztatottsági szintet és veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, így sem a vállalkozások, sem a magyar gazdaság szempontjából nem tartják indokoltnak a vasárnapi munkavégzés korlátozását. A közlemény szerint a munkaadók a megfelelő, felelős döntés meghozása érdekében ahogy eddig is, a jövőben is készen állnak a szakértői közreműködésre, konzultációra.

vasárnap elbocsátás munkáltató rolek ferenc pihenőnap MGYOSZ munkahely
Kapcsolódó cikkek