Magyar gazdaság

Mikor pattan el a húr az EU-ban?

Didier Reynders belga miniszterelnök nyíltan szembement Angela Merkellel és Nicolas Sarkozyvel, amikor az uniós segélyalap azonnali kibővítését kérte.

„Ha a következő hetekben vagy hónapokban döntünk a segélyalap kibővítéséről, miért ne alkalmazzuk a döntést már most, a jelenlegi keretek között” – tette fel a kérdést újságíróknak a belga miniszterelnök, aki szerint az állandó alapnak „rengeteg pénzt” kell tartalmaznia, különben a befektetők az adósságválság következő áldozatát keresik majd.

Ezzel a Bloomberg szerint tovább nőtt a feszültség az uniós döntéshozók körében, hiszen a német kancellár és a francia elnök egy hete már közölték, hogy nem támogatják a további források bevonását.

Ugyanakkor Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke úgy fogalmazott, hogy a tagállamok vezetésének többet kell tennie az adósságválság kezelése érdekében és nem támaszkodhatnak kizárólag az EKB-ra. A belga Reynders tovább élezte a helyzetet azzal, hogy kijelentette: az IMF is a nagyobb mentőcsomagot pártolja – ezt egyébként nem erősítette meg a Valutaalap.

A belga miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Belgiumnak több országhoz hasonlóan az adósságválság fertőző hatását kell csillapítania. Mint mondta, ennek forrása Görögország, Írország és talán Portugália, de Belgium gazdasága egyelőre nem küzd komoly gondokkal. Mindeközben a spanyol gazdaság újabb megszorító intézkedéseket fogadott el, hogy konszolidálja helyzetét. Nouriel Roubini és más elemzők is úgy vélik, hogy Spanyolország gazdasága túl nagy ahhoz, hogy megmentsék, ugyanakkor egyértelmű, hogy nem hagyhatják magára.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az Leuveni Egyetem professzora szerint az EU által eddig elfogadott segélyek nem csak hogy nem segítettek, de rontottak is az államadósság válságon. Ehhez kapcsolódik, hogy az IMF korábbi vezető közgazdásza negatív Hanza Szövetségről beszélt a közelmúltban megjelent elemzésében és véleménye szerint az erősebb, északi tagállamok összefogva megvétózhatják bármelyik tagállam megsegítését.

Simon Johnson emlékeztet: az IMF persze bevethet további pénzeket, de gyakorlatilag a Valutaalap kasszájában jelenleg ezer milliárd dollár áll rendelkezésre. A szakértők az 500 milliárd dollár feletti készpénzes kihelyezések esetén már elsápadnak. Ehhez adódik még az IMF saját pénze, a Special Drawing Rights, azonban egyetlen ország sem szeretné, ha a Valutaalap a maga nyomtatta pénzzel jegybankként irányítaná a világot anélkül, hogy egy ország felügyelné.

mentőcsomag IMF Sarkozy segélyalap Valutaalap Merkel EU Tirchet
Kapcsolódó cikkek