Magyar gazdaság

"Spanyolország túl nagy, hogy csődbe menjen, és hogy megmentsék"

Nouriel Roubini és közgazdász kollégái a Forbes hasábjain arról értekeznek, mennyiben rosszabb Spanyolország helyzete, mint Írországé.

Roubini szerint mostanra Spanyolországot is megfertőzte az európai adósságválság és a mediterrán állam több szempontból is hasonló helyzetben van, mint a most kisegített Írország. Így Madrid is küzd egy az amerikainál is erősebb ingatlanpiaci buborékkal és óriási a nem teljesítő hitelek aránya is.

A közgazdász úgy látja, hogy bár a jelenlegi helyzet kevésbé súlyos, mint Írországban, az ingatlanpiaci adatok azt mutatják, hogy a veszteségek realizálása még nem történt meg és a bankokon egyre növekszik majd a nyomás. Ráadásul – olvasható a Forbesban – Írországgal ellentétben a spanyol gazdaság olyan merev struktúrákkal rendelkezik, amelyek nem teszik lehetővé, hogy gyorsan visszatérjen a növekedési pályára. Spanyolország bizonyos tekintetben jobban teljesít, mint más periferiális államok, de számos fundamentumost tekintve rosszabb helyzetben van.

A tőkebeáramlás csökkenését a komolyan megszenvedi, és ha a jelenlegi likviditási nyomás fennmarad, akkor Spanyolországnak is az EU-hoz kell fordulnia segélyért, ez pedig igencsak megterheli majd az 500 milliárd eurós segélyalapot. Roubini szerint az eurózóna kohéziója kerülhet veszélybe, ha kiderül, hogy Spanyolország túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen, de ahhoz is, hogy megmentsék. Nem véletlen, hogy a Bundesbank elnöke, Axel Weber már jelezte, hogy a fent említett alap összege növelhető, amennyiben szükséges.

spanyol segélyalap segély Spanyolország EU Roubini ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek