Magyar gazdaság

Százmilliárdokkal kell kurtítani a nyugdíjakat

Az időskori ellátások lefaragása nélkül nem kerülhet egyensúlyba a nyugdíjalap

Több százmilliárd forinttal kell csökkenteni az éves nyugdíjkiadásokat 2012-től ahhoz, hogy valóra válhassanak azok a célkitűzések, amelyek a szerdán elfogadott, a nyugdíjreformról szóló kormányhatározatban szerepelnek. E szerint ugyanis a jövőben nyugdíjat csak az erre a célra befizetett összegekből lehet finanszírozni, a Nyugdíjbiztosítási Alapot pedig tehermentesíteni kell a jelenleg rá rakódó szociális, nem jellegű kiadások alól. Igen ám, de lapunk számítása szerint utóbbi elvárás jó eséllyel is csupán háromszázmilliárd forintos megtakarítást hoz, míg a nyugdíjkassza éves hiánya a második pillér jelentős apadását feltételezve is 500–600 milliárd forint között mozog.

Vagyis csak a nyugdíjkiadások jelentős mértékű csökkentésével őrizhető meg a nullszaldó, ez akár a teljes körű egyéni számlás rendszer bevezetését is előrevetítheti.

Eközben az Állami Számvevőszék hiányosságokat tárt fel a magánnyugdíjpénztári biztosítására létrehozott Pénztárak Garancia Alapjánál (PGA), Andor László, az EU szociális ügyekért is felelős biztosa pedig egy brüsszeli sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Bizottság a nyugdíjrendszerek felépítésébe nem szól bele, de azok fenntarthatóságát számon kérheti a tagállamoktól.

Olvassa el a cikk folytatását is! Nyugdíj: jön az egyéni számla?

nyugdíjkassza nyugdíjreform nyugdíjkiadások Nyugdíjbiztosítási Alap nyugdíj
Kapcsolódó cikkek