Magyar gazdaság

Veszélyes pályán az ország: egy kategóriában vagyunk Romániával

Egyszerre két fokozattal minősítette le a Moody’s a magyar államadósság besorolását, Baa1-ről a befektetésre ajánlott szint legaljára, Baa3-ra. Ez utóbbi megfelel az 1996-os besorolásunknak, és egy kategóriába kerültünk Romániával, illetve Bulgáriával.

Már 2002 óta nem javult a megítélésünk, de az után romlott igazán nagyot, hogy az EU-ból elsőként nemzetközi pénzügyi mentőöv igénybevételére kényszerültünk 2006-ban. Év végéig még a Fitch is leminősíthet minket, és akkor mindhárom nagy intézetnél csak eggyel leszünk a befektetésre nem ajánlott, bóvlinak nevezett kötvénybesorolás fölött.

A lépésnek közvetlen technikai következménye még nincsen, de a hírre enyhén negatívan reagáltak a magyar pénzpiacok, mivel a lépés már jórészt be volt árazva. A minősítő alapvetően az államháztartás átláthatóságának csökkenésével indokolta a tegnap nyilvánosságra hozott döntését, ráadásul maradt a negatív kilátás is a jövőbeni besorolásokra vonatkozóan. A kormány nyugtatta a kedélyeket, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kiemelte: nem vette figyelembe a Moody’s a javuló államháztartási egyenleget, illetve a csökkenő adósságrátát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

besorolás leminősítés államadósság Moody’s Fitch
Kapcsolódó cikkek