Magyar gazdaság

Közel hatezren már maradnak pénztártagok - Selmeczi botrányt érez

Selmeczi Gabriella törvénymódosítást is kilátásba helyzett, h a pénztárak nem akarnának beszámolni a költségeikről. Eközben mára már közel hatezren nyilatkoztak úgy: maradnak magánnyugdíjpénztári tagok.

Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.

Hozzátette, természetes kérdésként merülhet fel, hogy mire költötték a működési költség címén beszedett milliárdokat a magánnyugdíjpénztárak. A fideszes politikus alkotmányosnak és tisztességesnek nevezte a nyugdíjvédelmi törvényeket, ám elismerte, hogy van, amit lehetett volna jobban is csinálni. Selmeczi Gabriella szerint a kötelező magánnyugdíjpénztárak várhatóan átalakulnak majd önkéntes pénztárakká, és úgy véli, hogy lesznek még meglepetések és botrányos fejlemények a nyugdíjpénztárak körül.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb összesített adatai szerint január 4-én délelőtt 11 óráig 5713-an nyilatkoztak arról, hogy maradnak a magánnyugdíjkasszájuknál. Tehát a tegnapi ismert adathoz képest újabb 1413 magyar munkavállaló kiszerződött a "szolidaritás közösségéből", ami összességében nagyjából azt mutatja, hogy a korábbi tendenciának megfelelően nő az átlépők száma, ugyanis az újabb összesítésben már benne van a december 31-i (akkor délután kettőig tartottak nyitva az ügyfélszolgálatok), és a január 3-i adat is.

törvények nyugdíjkérdés Selmeczi Gabriella alkotmány átlépés magánkasszák
Kapcsolódó cikkek