Magyar gazdaság

A csehek többsége már egyáltalán nem akar eurót

Csehországban jelenleg csak a lakosság 22 százaléka támogatja az euró bevezetését, ami 2005 óta - amikor a kérdést elkezdték figyelni - a legalacsonyabb arány - derült ki a STEM, prágai közvélemény-kutató intézet januári országos felméréséből.

Biztosan a megkérdezettek 6 százaléka támogatja a közös európai valuta bevezetését, míg 43 százalék biztosan elutasítja. További 16 százalék inkább bevezetné, míg 35 százalék inkább nem. Tavaly szeptember óta 8 százalékponttal csökkent az euró bevezetését támogatók tábora Csehországban.

"Ez a helyzet nagy valószínűséggel alapvetően azoknak a problémáknak a következménye, amelyek az euróövezet egyes országaiban merültek fel az utóbbi hónapokban" - olvasható a STEM elemzésében. Ugyanakkor az euró esetleges bevezetését egyesek komoly pozitív, mások pedig negatív várakozásokkal figyelik.

A megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, hogy a közös pénznem bevezetésének következtében nagyarányú drágulásra kell számítani Csehországban. Az emberek 73 százaléka úgy gondolja, hogy az euró bevezetése után Prága elveszíti ellenőrzését a hazai pénzügyi helyzet alakulása felett, míg 63 százalék aggódik, mert úgy ítéli meg, hogy az euróövezet stabilitása bizonytalan, gyengébb, mintha Csehországban korona maradna a valuta. A megkérdezettek 54 százaléka nem zárja ki, hogy az euróövezet egyes országainak problémái következtében megszűnhet a közös pénznem, illetve az övezet is.

A pozitív várakozások kisebbségben vannak. Az emberek egyharmada arra számít, hogy az euró bevezetése lökést adhat és segíthet a cseh gazdaságnak. Nagyjából ilyen arányban vélik az emberek úgy, hogy az euró bevezetése arra kényszeríti majd a kormányt, hogy ésszerűbben bánjon a közpénzekkel, s megállítsa az ország eladósodását.

Csehország felmérés várakozás eurózóna cseh euró euró bevezetés
Kapcsolódó cikkek