Magyar gazdaság

Kiszelly: Orbán jó beszédet mondott, a megszorítás szómágia

A miniszterelnök beszéde jó volt – az elemzők hiányérzetét leginkább az válthatta ki, hogy Orbán Viktor egy, a Wall Street Journal című lapnak adott interjúban már korábban előrevetítette a várható átszervezéseket – nyilatkozta Kiszelly Zoltán politológus a Duna Televízió műsorában kedd reggel.

Az elemző szerint a hitelezők bizalma még megvan irányunkban, kérdés, hogy milyen eredményt hoznak a várható átalakítások. A megszorítások emlegetése pedig szerinte szómágia - az eredmények fogják végül értékelni a reformokat. 
 
Beszélt a miniszterelnök az átalakításról is, amikor az egészségügyi rendszert említette, például, hogy aki egészségtelen életmódot folytat, az járuljon hozzá nagyobb mértékben a költségekhez – szögezte le Kiszelly, aki nagyon fontosnak értékelte a foglalkoztatás növeléséről szóló részt a miniszterelnök beszédében: ezen a téren is átalakítás várható, igaz, ennek irányáról még nem hallhattunk, mivel ezt még most dolgozzák ki.

"Az a kérdés, hogy meddig tart a hitelezők bizalma Magyarországgal szemben. Minél hamarabb jelentik be az intézkedéseket, annál több idő marad a társadalmi egyeztetésre a szociális partnerekkkel, és annál jobban megnyugtatják a hitelezőket is" – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

Az Orbán Viktor beszédéről és a pártok reakcióiról szóló összefoglalót elolvashatja itt

Kiszelly szerint a gazdasági dimenzió dominált a beszédben: amikor arról beszélt, mekkora államadósság tornyosult a fejünk fölé, az elkövetkező négy évben ebből mennyit kell visszafizetni. Emlékeztetett a német-francia kezdeményezésre, ami egyfajta adósságféknek is tekinthető; tehát az alkotmányba beleépülnek garanciák arra nézve, hogy az államadósság ne nőhessen gyorsabban a termelékenységnél avagy a nemzeti jövedelemnél.

Kiolvasható volt-e a kormányfő hétfői beszédéből, hogy megszorítások következnének?- hangzott a kérdés, amire Kiszelly Zoltán úgy reagált: ez szómágia. A kormánypártok mindig kerülik a reform és a megszorítás kifejezéseket, miközben az ellenzékiek próbálják beletolni "ebbe az utcába" a kormánypártokat.

 

beszéd hitelező foglalkoztatás megszorítás politológus Kiszelly egészségügy
Kapcsolódó cikkek