Magyar gazdaság

Rogyadozik Portugália az adósságteher alatt

Az elmúlt napokban ismét „kódolt vészjeleket” küldött az Európai Uniónak Portugália, amelynek egyre nagyobb terhet jelent adósságainak önerőből történő visszafizetése.

„Egy ország egyedül nem képes megbirkózni a válság támasztotta kihívásokkal. Mi tesszük a dolgunkat, de emellett európai részről is kellenek olyan erőfeszítések, amelyek stabilizálják az eurót. Szükségünk van erre a támasztékra annak érdekében, hogy erőfeszítéseinket siker koronázza” - idézte az eubusiness.com Fernando Teixeira Dos Santost.

A pénzügyminiszter a sokat emlegetett mentőcsomag esetleges igénybevételéről nem beszélt, de - némileg homályosan fogalmazva - megjegyezte: a portugál kormány intézkedései mellett “szükség lenne egy úgynevezett eurózóna-dimenzióra.” Ami az intézkedéseket illeti, Lisszabonnak “nagyon kemény megszorítások”, reformok bevezetésével már sikerült elérnie, hogy 2010-ben az államadósság két százalékponttal csökkenjen, mondta a politikus. Egyúttal azonban figyelmeztetett arra, hogy “még sok nehéz hónap áll előttük.”

A kritikus szint felett a kamatok 

Az egyik legkomolyabb problémát az okozza, hogy az elmúlt napokban ismét rekordszintre emelkedett a tízéves államkötvények hozama. Pénteken 7,175, hétfőn 7,3, kedden pedig már 7,45 százalékon állt ez a mutató, tehát az amúgy is súlyosan eladósosott portugál államnak napról napra többet kell kifizetnie kamatokra. Korábban a pénzügyminiszter a hét százalékot nevezte “fájdalomküszöb”-nek a refinanszírozás szempontjából, elemzők pedig ezzel párhuzamosan arra figyelmeztettek, hogy ennél magasabb kamatterheket a portugál gazdaság nem lesz képes elviselni.

A január eleji aukciók során ugyan még sikerült a kamatszinteket a kritikus érték alatt tartani, de ebben nagy szerepük volt az Európai Központi Bank kötvényvásárlásainak is. Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a Világgazdaságnak már akkor úgy nyilatkozott, hogy „az összeomlás elmaradt, de a hosszú távú problémák nem oldódtak meg.” Emelkedő trendet mutatnak a kincstárjegyek kamatai is: a szerdai aukción az 1 milliárd eurónyi 12 hónapos lejáratú adósságpapírok átlaghozamai 3,987 százalékra nőttek a február 2-án tartott eladáson kialakult 3,710 százalékról. Igaz, szakértők előzetesen ennél nagyobb, 4,3 százalék fölötti átlagos hozammal számoltak.

Csúcson az és a munkanélküliség
 
A növekvő kamatterhek mellett most már komoly problémát jelent az infláció is. Januárban a fogyasztói árak decemberhez képest átlagosan 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 3,6 százalékkal emelkedtek, ami egyrészt a konszolidációs csomag részét képező adóemelésekre, másrészt a magas olajárra vezethetők vissza. „A januári adatok 2006 közepe óta a legmagasabbak, ami azt jelzi, hogy az infláció idén a gazdaság egyik központi problémája lesz” - mondta a Handelsblattnak Diego Iscaro, az IHS Global Insight elemzője. Szerinte az emelkedő árak igencsak megviselik majd a háztartásokat, már csak azért is, mert a bérek növekedése lefékeződött, a pedig pang.
 
Utóbbi probléma súlyosságát jelzi, hogy a tavalyi utolsó negyedévben 11 százalék fölé emelkedett a ami az elmúlt két évtized legmagasabb értéke. Szakértők szerint a mutató idén tovább növekedhet, ami igencsak megnehezítheti a kormány dolgát, hogy növekedési pályára állítsa a gazdaságot.
A legújabb fejlemények miatt a piacokon ismét felerősödött a félelem, hogy a görögök és az írek után a portugálok is uniós mentőcsomagra szorulnak. Bár ezt a lehetőséget a portugál politikai vezetők többsége eddig elvetette, ha tartósan magasan maradnak az állampapír-hozamok, akkor valószínűleg nem nagyon marad majd más választásuk.

mentőcsomag Portugália államadósság kötvényhozam állampapír
Kapcsolódó cikkek