Magyar gazdaság

Bennük megbízhat: listán a szabályosan működő vállalkozások

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elkezdte közzétenni honlapján a szabályosan működő vállalkozások pozitív listáját.

Az NFH honlapján megyei bontásban azok a vállalkozások szerepelnek, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem találtak semmilyen rendellenességet, a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.

Fülöp Zsuzsa, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az elsők között közzétett pozitív lista az árfeltüntetés és árfelszámítással kapcsolatos témavizsgálat során ellenőrzött vállalkozásokat tartalmazza. A lista folyamatosan bővül majd az ellenőrzésekről beérkező jegyzőkönyvek alapján.

A pozitív listára vételükről a vállalkozások hatósági okmányt is kapnak, s azt az üzletben, vendéglőben kifüggeszthetik.

Az igazolás kiállítása csak olyan ellenőrzések után történhet meg, amelyek során a hatóság nem csupán egy terméktípus megfelelőségét ellenőrzi, hanem a vizsgálat szélesebb körben, a fogyasztói érdekeket érintő témában zajlik. Ahhoz, hogy valamely cég felkerüljön a listára, 2011-ben a következő vizsgált területeken kell megfelelnie:

  • az árfeltüntetés és árfelszámítás átfogó ellenőrzése,
  • a szavatossággal és jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások és a vásárlók könyvébe tett bejegyzések intézésének ellenőrzése,
  • az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó egységek és a személy-taxi szolgáltatás ellenőrzése.
  • Az igazolást elnyerő vállalkozás vállalja az esetleges utóellenőrzést, és amennyiben egy utó- vagy újbóli ellenőrzés során a hatóság jogsértést tár fel, az üzletben kifüggesztett dokumentumot el kell távolítani, és lekerül a hatóság pozitív listájáról.

    A vállalkozások mindemellett tudomásul veszik, hogy a pozitív minősítéssel rendelkezőkkel szemben bejelentett panaszokat a hatóság soron kívül kivizsgálja - olvasható az NFH honlapján.

    Azok a vállalkozások, amelyek nem esnek bele a három átfogó éves ellenőrzésbe, azok kérhetik a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől az átfogó vizsgálatot, s ha ennek során mindent rendben találnak a szakemberek, úgy ők is felkerülnek a pozitív listára.

    Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pozitív lista szabályosan működő vállalkozások
    Kapcsolódó cikkek