Magyar gazdaság

Matolcsy:"Ha bank lennék, én sem akarnék különadót fizetni"

A magyar kormánynak a 2010-ben rekordmagasra rúgó államadósság miatt döntenie kellett, vagy a lakosságot szorongatja meg, vagy azoktól a vállalatoktól vesz el, amelyeknek van pénze - mondta a Der Standard osztrák napilapnak adott interjújában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a piac már nem hisz a hitelminősítőknek, s a forint és a magyar részvények is biztonságban vannak.

Matolcsy György kijelentette, egyáltalán nem bánta meg, hogy a kormány szakított az IMF-fel. Mint mondja, nagyon köszönik a segítséget, de Magyarország már képes adósságát saját maga finanszírozni a piacokról. A Der Standard ugyanakkor felhívta a nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a piacokon a jövőben bármikor jöhetnek rossz idők, ami így nehéz helyzetbe hozhatja az országot.

Matolcsy szerint hazánk ugyanakkor koránt sincs egyedül, ahogy fogalmaz –„több delfinnel úszunk útközben”, olyan országokkal, amelyeknek nincs IMF-hitele. Eddig olyan országokkal szövetkezett Magyarország, amelyek a válságban komolyan „elvéreztek”, mint Ukrajna és Románia. „Mindenki tudja, hogy a vér legalább annyira vonzza a tengerben a cápákat, mint a spekulánsokat a piac” – mondja Matolcsy.

A bankadóval kapcsolatban annyit mondott, hogy a 2010-ben rekordmagasra rúgó államadósság miatt a kormánynak döntenie kellett, hogy a lakosságot szorongatja meg, de azt nem akarták, így azoktól a szektoroktól kellett pénzt beszedni, amelyeknek van honnan adni.

A Der Standard szerint a négy ágazatot érintő különadó erőteljesen érinti a külföldi vállalatokat, mint például a Spar, vagy az OMV, s ez negatív diszkrimináció. Matolcsy György szerint ez félreértés. A bankszektorban például a magyar tulajdonú vállalatok dominálnak, az energiaszektorban ott van a paksi atomerőmű, amely a magyar állami MVM tulajdonában áll. Egyedül a kiskereskedelmi szektorban vannak többségében a külföldi vállalatok, csupán azért mert ők a legnagyobbak és őket érinti az A terhelés nem tulajdoni, hanem méreti alapon lett meghatározva.

A miniszter arra a felvetésre, hogy a különadó miatt több társaság az Európai Bizottsághoz fordult, s az vizsgálatot is indított, annyit mondott: „Ha bank lennék én sem szeretnék különadót fizetni”. A kormány azonban nem csak adót vet ki, hanem a költségoldalon is spórol. A kedden bemutatott Széll Kálmán Tervvel az államadósságot a jelenlegi 82 százalékról 64-re csökkentik. A gyenge pont szerinte a Magyarországon mennek a legtöbben idő előtt nyugdíjba, a nyugdíjasok 12 százaléka. Az OECD átlag ennek éppen a fele, hat százalék. Matolcsy szerint a kormány ennek véget fog vetni, a segély helyett munkára ösztönzi az embereket.

A magán-nyugdíjpénztárakról annyit mondott, hogy a rendszer rosszul működött, így nem véletlen, hogy olyan fejlett országokban, mint Németország és Ausztria nem vezették be. Szerinte azok kritizálják a magánkasszák vagyonának átirányítását az állami költségvetésbe, akik ezt a rendszert ajánlották: az IMF és a Világbank.

A Der Standard felhívja Matolcsy György figyelmét arra, hogy a hitelminősítőknél Magyarország éppen hogy a „bóvli” kategória felett lavírozik, ami azt mutatja, hogy a befektetők hátat fordítanak az országnak. A miniszter szerint pedig a nagy hitelminősítők egyszerűen viccesek. A válság alatt már régen elvesztették hitelességüket, s a piacok nem adnak a hitelminősítők besorolására: ha valamilyen negatív jóslást tesznek Magyarországot illetően, semmit nem változtat a forint árfolyamán és a is nyugodt marad – véli.

A nemzetgazdasági miniszter megerősítette Orbán Viktor korábbi kijelentését, hogy az euró bevezetése hazánkban legelőbb 2020-ban képzelhető el.

különadó IMF államadósság tőzsde orbán-kormány Standard reformcsomag bankadó
Kapcsolódó cikkek