Magyar gazdaság

Elismerte a kormány: Az alap nélkül elszállt volna a büdzsé

A költségvetés 200-220 milliárd forintos "veszélyzónáját" a 250 milliárdos stabilitási alap ellensúlyozza - mondta Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A költségvetés 200-220 milliárd forintos „veszélyzónáját” a 250 milliárd forintos zárolási alap semlegesíti, így az idei költségvetés az előirányzott pályán lesz – mondta Naszvadi György, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hétfőn a Parlamentben.

A várakozásoknál kevesebb összeg fog a büdzsébe folyni a társasági adóból és ÁFA-ból is, amelyet azonban az alap kiegyensúlyoz – tette hozzá az államtitkár.

„A költségvetés első hónapjainak adataiból látszik, hogy kevesebb folyhat be néhány adóból” – mondta Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak.

A költségvetés strukturális egyenlege jelentősen romlik idén a tavalyihoz képest is – tette hozzá. Németh Dávid 5-6 százalék közötti strukturális deficitet is el tud képzelni erre az évre, miközben a kormány mólt pénteki konvergencia programjában 4,7 százalékos strukturális hiány áll.

Kiemelte: „ha a 250 milliárd forintos összeget nem zárolják, akkor nem elég a kormány 900 milliárdos költségvetési kiigazítási csomagja”, hogy fenntartsuk a 3 százalék alatti hiányt.

Magyarország 2004 óta (amióta csatlakozott az EU-hoz) túlzottdeficit-eljárás alatt áll. Azóta nem sikerült teljesíteni a 3 százalékos költségvetési deficitcélt.

Németh Dávid szerint „kicsi az esélye”, hogy megbüntessenek, ha megvalósulnak a reformok. Azonban 2012 közepe előtt nem fogunk kikerülni a deficiteljárás alól, mert csak jövő márciusban lesz adat az idei költségvetési hiányt illetően. Ha nem valósul meg az intézkedéscsomag, akkor megbüntethetnek – tette hozzá.

Ezzel veszélybe kerülnének az Új Széchenyi-terv alapját képző EU-s források.

konvergencia program strukturális hiány hiány stabilitási alap büdzsé költségvetés
Kapcsolódó cikkek