Magyar gazdaság

Eltérő vélemények a kamatpolitikáról

Nincs egységes vélemény a kamatpolitikáról az amerikai jegybank kamatdöntői között - derült ki a bank legutóbbi, március 15-i kamatdöntő ülésének kedden nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Egyesek szerint még jövőre is szükség van rekordalacsony szinten tartani a kamatot, mások szerint azonban már az idén kamatot kell emelni. Ez utóbbiak azzal érveltek, hogy az energiaárak jelentős emelkedése gyengítheti az amerikai gazdaság növekedését, erősítheti az inflációt.

    A jegyzőkönyvből az nem derült ki, hogy a kamatdöntők közül kik érveltek a kamatemelés idei végrehajtása mellett. Csak annyi olvasható a dokumentumban, hogy "néhány tag" vetette fel ezt a kérdést.

Ugyancsak nézetkülönbség volt a márciusi ülésen a tavaly novemberben meghirdetett és az idei év közepén lejáró 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási program kapcsán. Egyesek szerint előbb is le lehetne állítani a likviditásnövelő csomagot, amelynek a célja a élénkítése, új munkahelyek teremtése. Erre szerintük akkor kerülhetne sor, ha a gazdaságnövekedés felgyorsulna, vagy pedig emelkedne az

MTI Eco-->

kamatpolitika USA Fed
Kapcsolódó cikkek