Magyar gazdaság

Húszéves mélyponton a német munkanélküliség: felszívják a dolgozókat

Lassan húsz éves pozitív rekordon áll a német munkanélküliség: az Európai Unió legnagyobb gazdaságában áprilisban 3 millió alá csökkent az állástalanok száma. Hazánkban ennél elszomorítóbb adatot közölt a statisztikai hivatal.

A nürnbergi székhelyű Német Munkaügyi Hivatal (BA) adatai szerint idén áprilisban már csak 3,078 millió munkanélkülit tartottak számon, 132 ezerrel kevesebbet, mint márciusban, s 321 ezerrel kevesebbet, mint előző év ugyanazon időszakában. A szezonálisan hatásoktól kiigazítottan 2,73 millió munkakeresőről számolt be a BA statisztikája. Ezzel 6,5 százalékra csökkent a német munkanélküliségi ráta, amely 1992 júniusa óta nem volt ilyen alacsony.

A munkanélküliséggel párhuzamosan nőtt a keresőképes lakosság aránya, márciusban az előző havi 61,7 százalékról 62-re emelkedett. Rainer Brüderle, német gazdasági miniszter szerint a javuló trend az év hátralévő részében is folytatódni fog, így idén hárommillió alá csökkenhet a munkakeresők száma. A német munkaügyekért felelős miniszter egyenesen „szivacsnak” nevezte a német gazdaságot, amely magába szívja a munkavállalókat.

Míg Németországban húsz éves rekodot dönt a addig hazánkban a munkanélküliségi ráta idén az első negyedévben a tavalyi 11,8 százalékról 11,6 százalékra javult csupán, a munkanélküliek száma pedig nyolcezerrel (1,6 százalékkal), 490 ezerre csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálók szakértők szerint negyedéves összehasonlításban elsősorban a szezonális hatások miatt emelkedett a munkanélküliségi ráta. Az év első hónapjaiban a legalacsonyabb a mezőgazdasági és az építőipar idénymunkák száma. Néhány cég pedig ebben az időszakban bocsátotta el munkásainak egy részét. Az előrejelzések szerint idén kétszámjegyű maradhat a ráta, javulásra legelőbb 2012-ben lehet számítani.

Pusztán a statisztikai adatokat figyelembe véve, tehát érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy május elsejétől megnyílik a a kelet-európai uniós tagországok állampolgárainak Németországban és Ausztriában. A német szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint az alacsony munkanélküliségi ráta és a jó kereseti lehetőségek vonzóvá teszik a német munkaerőpiacot.

A munkanélküliség mind a nyolc érintett EU államban magasabb, mint Németországban. A három balti államban a munkanélküliségi ráta 16,9 és 18,7 százalék között volt.

munkanélküliség KSH 1992 2011 május 1 állástalan munkaerőpiac statisztika szezonalitás
Kapcsolódó cikkek