Magyar gazdaság

WB: Ritka magas a magyar adóterhelés

A ténylegesen fizetendő magyar társasági adó az egyik legmagasabb a régióban.

A térség egyik legmagasabb adóterhelése, közel 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint. A tanulmány alapján hazánk a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén sem áll valami fényesen, itt a hetedik legmagasabb elvonási szintet produkáljuk az egész EU-ban. Nem elhanyagolható azonban, hogy a magas adóráta részben az elemzés metodikájával is magyarázható, a modellszámítás egy specifikus céget vesz figyelembe kedvezmények nélkül.

Összevetésképpen: ha a társasági GDP-hez viszonyított mértékét vesszük figyelembe, hazánk az egyik legalacsonyabb rátával büszkélkedhet az egész unióban.

Mindez jól mutatja: az, hogy egy céget vagy ágazatot mekkora terhelés érint egy-egy országban, számtalan tényezőn múlik. Többek között azon is, hogy gazdálkodásának mely tételei szerepelnek az adóalapban, és melyek nem. Hazánk több befektetőnek kínál komoly kedvezményeket, a kormány ezért is ódzkodik a közös EU-s társaságiadó-alap átvételétől. Könnyen lehet ugyanis, hogy azzal jóval kevésbé tűnnénk versenyképesnek. Akárhogy is, afelől nincs kétség, hogy a helyi iparűzési adó sokat ront a magyar adórendszerről alkotott képen.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

adóteher társasági adó élőmunka Világbank adóterhelés
Kapcsolódó cikkek