Magyar gazdaság

Európai adósságválság: Szlovénia a következő

Az euróövezetben Szlovénia lehet a következő potenciális "válságjelölt" a nemzeti bank elnöke szerint, ha nem hozza egyensúlyba pénzügyeit.

"Szlovéniának tisztában kell lennie azzal, hogy csak kis lépés választja el attól, hogy kritikus helyzetbe kerüljön" - mondta Marko Kranjec bankelnök, aki egyben az Európai Központi Bank igazgatóságának a tagja.

Ha nem sikerül végrehajtani a nyugdíjreformot, és az állam további hitelek felvételére kényszerül, akkor Szlovénia is hasonló helyzetbe kerülhet, mint az adósságválsággal küszködő euróövezeti országok - fejtette ki a bankelnök.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén a GDP-arányos államháztartási hiány 5,8 százalék körül lesz a tavalyi 5,6 és a 2009. évi 6 százalékot követően.

A kormány tervei szerint befagyasztanák a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését, és egységesen 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, a nőkre jelenleg vonatkozó 57, és a férfiakra érvényes 58 évről.

A 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságot megelőzően Szlovénia az euróövezet leggyorsabban növekvő gazdasága volt. A kormány az idén 2,2 százalékos növekedést vár, a tavalyi 1,2 százalék után. 2009-ben még 8,1 százalékkal zsugorodott a szlovén gazdaság.

Szlovénia 2013 végéig szeretné államháztartási hiányát az euróövezeti 3 százalékos hiánycél alá szorítani.

IMF Szlovánia eurózóna Görögország adósságválság
Kapcsolódó cikkek