Magyar gazdaság

Győztes a webkamera laboratórium

Webkamera-laboratórium, kutató-mentő robotrepülő, mobiltelefonos közlekedési jegy, óriás 3D-s holografika: többek között ezeket a találmányokat lehetett kipróbálni az ország legnagyobb innovációs seregszemléjén, a Magyar Innovációs TechShow-n a budapesti Millenáris Parkban.

Közülük az Intellisense webkamera-alapú laboratóriumát választotta a közönség az idei leginnovatívabb találmánynak a kiállításon. A rendezvény, amelyre ezúttal harmadik alkalommal került sor, mára Magyarország legnagyobb technológiai kiállításává nőtte ki magát, és ez a siker már a magyar innováció új korszakát fémjelzi egyben. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást Pukler Gábor, a bemutatót szervező Mobilitás és Multimédia Klaszter elnöke.

A magyar EU-elnökségi program keretében megrendezett kiállításon kreatív környezetben mutatták be Magyarország 21 leginnovatívabb, nemzetközi szinten újdonságnak számító, 21. századi high-tech megoldásait. A látogatók lehetőséget kaptak arra is, hogy „élőben” kipróbálják a leginnovatívabb magyar találmányokat. Előzőleg egy szakmai zsűri csaknem 90 pályázat közül választotta ki azt a 21 találmányt, amelyek bemutatkozhattak a harmadik ilyen seregszemlén, a Jövő Házában.

A fejlesztések jellemzően webes alkalmazások, hardverfejlesztések és mobilalkalmazások, melyek az egészség, a zöld- és a kreatív gazdaság egy-egy területén nyújtanak szolgáltatást, de a kiállítók között szerepel egyedülálló médiaalkalmazás, űrtechnológiai megoldás és intelligens sportszer is. A közönségdíjas WebCam Laboratory internetes természetmegfigyelő laboratórium tulajdonképpen egy oktatási szoftver. Segítségével természettudományos megfigyeléseket és méréseket hajthatnak végre diákok és tanárok bármilyen hétköznapi webkamera használatával.

Az állam az innováció támogatásában azt a felismerést követi, hogy az ország tehetségeinek megbecsülése és támogatása közérdek – mondta az eseményen Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, aki maga is kipróbálta a találmányokat.

techshow mobilalkalmazások klaszter webkamera laboratórium
Kapcsolódó cikkek