Magyar gazdaság

Újabb banki adót kérnek az Európai Bizottságtól

Magyarországi közgazdászok a globális pénzügyi tranzakciókat terhelő kismértékű elvonás, az úgynevezett Tobin-adó beveztését sürgetik Orbán Viktornak és José Manuel Barrosonak küldött nyílt levelükben. Szerintük az adó gondolata egyre szélesebb támogatást nyer.

A levélben – többek között Mellár Tamás, Boda Zsolt és Róna Péter – 25 közgazdász azzal érvel, hogy a Tobin bevezetése Franciaország G20 elnökségének egyik legfontosabb prioritása, miközben több más magas rangú politikussal együtt egyetértését fogalmazta meg vele Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Angela Merkel német kancellár is.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a levelet megelőzően a Föld minden táját képviselő 1000 közgazdász intézett közösen nyílt levelet a világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoportnak. A számos elismert kutató, így többek között Jeffrey Sachs és Dani Rodrik által is aláírt levél azt jelezte, hogy a politikai támogatás mellett a szakmai közvélemény is hatékony fegyvernek tartja a tranzakciós adót a spekulatív pénzmozgások korlátozására és a válságban megcsappant állami bevételek pótlására.

Egy minimális mértékű, 0,05 százalékos adó a bevezető országok versenyképességének érdemi romlása nélkül járulhatna hozzá a pénzügyi szektor és a társadalom között az elmúlt évtizedekben felborult egyenúly helyreállításához – áll a levélben. A bevezetésre optimális esetben globálisan kerülne sor, de támogatják azt is, hogy a legfejlettebb országok, köztük az EU saját pénzügyi szabályozásuk részeként hozzák létre a tranzakciós adót – erőteljesen fellépve mindeközben az intézkedésből profitálni kívánó cégek és adóparadicsomok ellen.

Az adóból befolyó bevételek egy olyan helyzetben járulhatnak hozzá a költségvetési politika mozgásterének bővítéséhez, amikor a jövőt szolgáló befektetésektől, így többek között az egészségügytől, az oktatástól és az éghajlat- és természetvédelemtől vonják el a forrásokat. Úgy vélik, hogy a tranzakciókból automatikusan levonható hozzájárulás technikai megvalósításának nincs akadálya, miközben bevezetése erkölcsi kérdés is: a jelenlegi helyzetben ez a helyes döntés.

A közgazdászok arra kérik a magyar kormányt és az Európai Bizottságot, hogy minden érintett nemzetközi és uniós fórumon támogassa a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adót.

A Tobin adó folyamatosan beszéd téma az uniós döntéshozók között. Legutóbb az Európai Parlament sürgette a pénzügyi tranzakciókra kivetett adó bevezetését. A képviselő-testület szerint a terhet akkor is be kellene vezetni az EU-ban, hogyha az adó kivetéséhez nem csatlakozik a többi G20-ország.

A 2010. júniusi csúcson az EU állam- és kormányfői sürgették a G20-országokat, hogy globális szinten vezessék be a Tobin-adóként is ismert – James Tobin amerikai közgazdász még a hetvenes években tett javaslatot a pénzügyi tranzakciók megadóztatására – terhelést. Az USA és Kanada azonban nem támogatja az adó bevezetését, így a kérdés háttérbe szorult a G20 ülésein.

banki tranzakció állami bevétel bizottság adóparadicsom Tobin adó bankadó
Kapcsolódó cikkek