Magyar gazdaság

Cséfalvay: Európa elpocsékolta az elmúlt évtizedet

Klaszterpolitikai és kutatási infrastruktúra-fejlesztési ajánlások elfogadásával ért véget az európai innovatív régiók hete (WIRE 2011) Debrecenben. A mintegy 450 résztvevő egyik legfőbb üzenete az, hogy Európának végre komolyan kell vennie a piacképes kutatás-fejlesztést és innovációt (K+F+I), s ezentúl a strukturális alapok legalább 30 százalékát kellene fordítani ilyen célokra.

Az Európai Bizottság, az észak-alföldi INNOVA Regionális Innovációs és Fejlesztési Ügynökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia partnerségében lezajlott rendezvényre Európa valamennyi országából, valamint Kínából és az Egyesült Államokból küldték el képviselőiket a régiók és a klaszterek. A háromnapos
nemzetközi konferencia és a régiók innovációs eredményeit bemutató kiállítás fő célja azt volt, hogy forradalmasítsa a régiók és klaszterek kapcsolatait - tájékoztatta a Világgazdaságot Grasselli Norbert, a házigazda INNOVA ügyvezető igazgatója.

A legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a zárónapon megszületett a debreceni nyilatkozat arról, hogy miként javítható Európa versenyképessége az integrált kutatási és innovációs politika révén, a klaszterek és kutatási infrastruktúrák együttműködésével. Ami a nyilatkozat konkrét megállapításait illeti, elfogadói fontosnak tartják az olyan innovatív ötletek felkarolását Európában, amelyek révén a létrejövő termékek és szolgáltatások az EU2020 stratégia szellemében hozzájárulnak a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Ugyancsak fontosnak minősítik a különböző szintű politikák közötti összhang megteremtését, s a harmonizált kutatási infrastruktúra-fejlesztést.

Cséfalvay Zoltán államtitkár, aki a magyar EU-elnökség nevében, a Versenyképességi Tanács soros elnökeként szólalt fel a tanácskozáson, rávilágított: Európa elpocsékolta az elmúlt évtizedet versenyképessége megerősítésében. A válság megmutatta, hogy a probléma nagy, nemcsak fiskális stabilitást kell létrehozni, hanem növekedést kell elérni és feltétlenül javítani szükséges a versenyképességet. A K+F+I képlet elemei között megfelelő egyensúlyt kell kialakítani, és sokkal nagyobb hangsúlyt kell kapnia az iparnak. Szerinte Európa nagy versenyelőnye az egységes piac. Minél nagyobb ez a piac, annál ösztönzőbb az innovációra és versenyképességre.
 

 

Cséfalvay versenyképesség klaszter innováció innova régió k+f+i wire
Kapcsolódó cikkek