Magyar gazdaság

Jó hír: történelmi csúcson a folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg többlete történelmi csúcsra, 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben – írja Suppan Gergely, a TakarékBank közgazdásza.

2011 első negyedévében1 a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1272 millió euró (345 milliárd forint) volt – jelenti a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a 4,6%-a (317 milliárd forint). 2011-ben a reálgazdasági mérleg többlete tovább nőtt, és magasabb, mint a jövedelemmérleg hiánya – áll a közleményben. Az MNB kiemeli, hogy az áruforgalomban az exportbevételek már 2009 elejétől kezdve, az importkiadások 2009 második félévétől szezonálisan igazítva rendre meghaladták az előző negyedéves szintet.

„A folyó fizetési mérleg többlete 183 millió euróval javult az egy évvel ezelőttihez képest, ami az áruegyenleg többlet jelentős javulásának köszönhető, miközben meglepetést okozott, hogy a szolgáltatások többlete csökkent az előző évihez képest, annak ellenére, hogy a szálláshely szolgáltatások növekedtek az EU elnökségnek köszönhetően” – véli Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

Hozzáteszi: a pozitív hatással van a vállalati profitokra, így a jövedelem egyenleg deficitje növekedést mutatott. „A következő negyedévekben az első negyedévitől elmaradó folyó fizetési mérleg többletekre számítunk, az áruk többlete ugyan alacsonyabb lehet az első negyedévitől, azonban az egyes negyedévekben rendre meghaladhatják az egy évvel korábbit. Ezzel szemben a jövedelmek egyenlege lassú romlást mutathat a vállalati jövedelmek javulásának hatására” – emeli ki Suppan.

Mindezek eredőjeként a tavalyi 2 milliárd eurót elérő folyó fizetési mérleg többlet megismétlődésére számítanak a TakarékBank elemzői idén is, ami jövőre egyes autóipari beruházások és más ágazatok kapacitásbővítései miatt 2,2 milliárd euróra növekedhet.

Az Erste Bank közgazdászai úgy látják, hogy idén a következő negyedévekben is jelentős többletekre lehet számítani, de talán a mai adatnál már némileg alacsonyabbakra, mivel a pozitív külkereskedelmi mérleg némileg csökkenhet, a jövedelemmérleg pedig egyre nagyobb hiányt mutathat. Idén év végéig 1,5-2 milliárd eurónyi többlet halmozódhat fel a folyó fizetési mérlegben.

A folyó fizetési mérleg összetevőinek alakulása

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján az év első negyedévében 802 millió euró lett. Szezonálisan igazítva az és az szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke (1625 millió euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket – írja az MNB.

Kiemelik: a szolgáltatások bevételi többlete az első negyedévben a szezonális hatásokat kiszűrve 496 millió euró volt, a többlet csökkent az előző negyedévek szintjéhez képest. A szolgáltatásokon belül a szezonális hatásoktól megtisztított idegenforgalmi bevételek (991 millió euró) enyhén csökkenő tendenciájúak, a kiadások (578 millió euró) az előző negyedévek szintjén maradtak, ugyanakkor az egyéb szolgáltatások bevételei (2812 millió euró) és kiadásai (2624 millió euró) is nőttek az előző negyedévekben.

A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1433 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt az első negyedévben is. 2010-re vonatkozóan a vállalati éves kérdőívek 2011. szeptemberi feldolgozásáig a fizetésimérleg-statisztikában a közvetlen tőkebefektetéseken belül az adózott eredmény (ami a részvény- és egyéb részesedés jövedelme) és így az újrabefektetett jövedelem továbbra is becsült adat marad – áll a közleményben.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 132 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 483 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, az első negyedéves kiigazított érték 793 millió euró.

A tartalékok, adósságállomány alakulása

2011. március végén a jegybanki tartalékok értéke 35,7 milliárd euro volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét, valamint a pénzügyi derivatívákat nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2011. március végén 52,9 milliárd euro (a GDP arányában 53,4 százalék) volt.

Az EU-transzferek eredményszemléletű elszámolása következtében elszámolt nettó rövid lejáratú tartozásként megjelenő állomány 543 millió eurót tett ki, amelyből a rövid lejáratú követelések állománya 887 millió, míg a rövid lejáratú tartozások állománya 1431 millió euro volt.

tőkemérleg folyó fizetési mérleg fizetési mérleg MNB
Kapcsolódó cikkek