Magyar gazdaság

Irány Ausztrália - 29 milliós fizetés teherautósofőröknek

Az ausztrál ipar súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ezért a kontinensnyi ország többek között az Egyesült Királyságból próbál bányászokat, olajipari dolgozókat és más munkásokat magához vonzani.

"Több százezer fős munkaerőhiány léphet fel" – fogalmazott Peter Collier ausztrál munkaügyi miniszter, aki hamarosan tíznapos látogatást tesz az Egyesült Királyságban és Írországban azért, hogy munkaerőt toborozzon az országban futó 109 milliárd ausztrál dollár értékű fejlesztési projektekhez.

Miközben a hatalmas ország az ipar fellendülését éli át, egyre komolyabb gondot jelent a munkaerőhiány nemcsak a bányászati vagy olajipari szektorokban, de a logisztikában is. Ezt jól mutatja, hogy a Wall Street Journal által idézett statisztikák szerint a nyugat-ausztráliai Pilbara régióban egy teherautósofőr évi 150 ezer (29,6 millió forint) ausztrál dolláros keresetre számíthat, ami az Egyesült Királyságban a pénzügyi szektor átlagbérének felel meg.

A lap által megkérdezett ausztrál munkaközvetítők szerint már érzékelhető az angol és ír munkások beáramlása, viszont a szigetországból érkező dolgozók nem túl megbízhatóak; "jönnek az angol srácok, itt dolgoznak fél évet, a többi hat hónapot pedig Thaiföldön töltik" – összegezte tapasztalatait a Brisbane-i Contec Recruitment vezetője.

Ausztrália teherautósofőr munkaerő ausztrál dolgozó brit
Kapcsolódó cikkek