Magyar gazdaság

"Nem engedhetünk meg egy új Lehmant" - Egy évtized kell Athénnak

Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter (CDU) síkra szállt az új európai hitelminősítő létrehozásáért annak érdekében, hogy ezzel csökkentsék a három óriáscég befolyását a piacra.

Schäuble a Passauer Neue Zeitungnak nyilatkozva leszögezte, hogy szükség van egy rivális európai hitelminősítőre, de ennek létrehozását nem a politikának kell elrendelnie. A pénzügyminiszter kritizálta azokat az államokat, amelyek teljes egészében a hitelminősítők ítéletére bízták befektetéseiket.

Ugyanakkor Schäuble úgy vélte, a helyzet megváltozhat, ha nagyobb átláthatóságot teremtenek a szektorban, ennek részeként időben felfednék az összeférhetetlenségeket. Mint arról beszámoltunk, a hitelminősítőkkel szembeni egyik jelentős kifogás, hogy azoknak a cégeknek a besorolását hajtják végre, amelyek ezért megfizetik őket, így nem biztosított a pártatlanság.

A miniszter cáfolta azokat a feltételezéseket, miszerint a pénzügyi szektor nem venné ki kellő mértékben a részét a görög helyzet kezeléséből. Mint mondta, a megállapodás szerint a pénzintézetek 21 százalékkal mérsékelik a Görögországgal szembeni követeléseiket és 30 évre elkötelezték magukat az ország irányába, vagyis éppen eleget tesznek a helyzet megmentéséért. A tárcavezető ismét hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája az uniós mentőcsomagoknak, emlékeztetett arra, hogy a Lehman Brothers 2008-as összeomlását követően 4,7 százalékkal esett vissza a német ami 100 milliárd eurós nagyságrendet jelent. Schäuble úgy látja, a görögöknek legalább egy évtizedre lesz szükségük a versenyképesség helyreállítására.

hitelminősítő miniszter görög német Schäuble
Kapcsolódó cikkek