Magyar gazdaság

A Reuters az MNB-t sajnálja - Kényszerhelyzetben a jegybank

Sajnálatos helyzetben van a Magyar Nemzeti Bank. Hiszen ha valaha létezett olyan ország, amelynek szüksége volt kamatcsökkentésre, az most Magyarország – írja internetes véleményrovatában a Reuters. Az MNB ugyanis az erős frank miatt nem gyengítheti tovább a forintot, a gazdasági növekedéshez viszont alacsonabb kamatszint kellene.

Az eurózóna gazdasági nehézségei a magyar gazdaságra is rányomták bélyegüket: április és június között a hazai bruttó össztermék (GDP) bővülése mindössze 1,5 százalékos volt éves szinten – emlékeztet a Reuters szerzője. Az előző negyedévhez viszonyítva a növekedés gyakorlatilag zéró. A múlt héten napvilágot látott adatok szerint az inflációs szint 2 éves mélyponton van, s a januárban életbe lépett adócsökkentés ellenére is a háztartások fogyasztása stagnál, a munkanélküliségi ráta karcolja a 11 százalékot.

Mégis, a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve. A kamat csökkentésével vélhetően tovább gyengülne a forint árfolyama, amely tovább rontana az óriási devizahitel-állománnyal rendelkező lakosság helyzetén. Az elmúlt hetek svájci frank szárnyalása miatt a háztartások még tovább húzzák a nadrágszíjat: csökkentik kiadásaikat, hogy ki tudják fizetni az esedékes törlesztőrészleteket. A Normura becslése szerint az lakossági fogyasztás 2011-re prognosztizált fél százalékos növekedése ezzel a frankerősödéssel el is úszott Magyarországon. A másik ok, amiért Magyarország nem engedheti meg a gyenge a forintot, az az függőség, amely a 75 százalékát adja. Ez jóval magasabb arány, mint a hasonló gazdasági helyzetben lévő Lengyelországban.

A pénzpiacok egyértelműen a kamatcsökkentésre fogadnak  - a swap ügyletek alapján egy éven belül legalább fél százalékos kamatcsökkentés várható. De kérdés, hogy az MNB elsüti-e a fegyvert – teszi fel a kérdést a Reuters blog író. Az ING Bank elemzői szerint nem. Magyarországnak ugyanis szüksége van a gazdaságot védő magas kamatlábra, még a gyengébb növekedési adatok ellenére is. Mégis, jövőre már vélhetően lesz lehetőség a kamat csökkentésére. A Capital Economics szakértői abban egyetértenek, a jegybank sötétben tapogatózik. Feltéve, ha az eurózóna nem omlik össze, jövőre egyszeri, vagy akár kétszeri kamatcsökkentés is elképzelhető, de a honi deviza ügyében most meg van kötve a jegybanki döntéshozók keze.

S ez idővel csak rosszabb lehet: a lassuló GDP-bővülés, az egyre nagyobb lyuk a központi költségvetésen további megszorításokat vetít előre, s mindez azt jelenti, hogy Magyarországon a közeljövőben búcsút mondhatnak a kiugró gazdasági növekedésnek.

Frank magyar gdp kormány import belső fogyasztás export MNB
Kapcsolódó cikkek