Magyar gazdaság

Az önkormányzatok nagy kockázatra hívták fel a figyelmet

"Nem nagy meglepetés", hogy a magyar önkormányzatok törlesztési moratóriumot kérnek svájci frankban denominált hiteleikre, ám a kezdeményezés ismét ráirányítja figyelmet a magyar gazdaságban kint lévő hitelállomány kedvezőtlen devizaösszetételére - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A csütörtöki londoni kereskedésben ugyanakkor csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely előző nap az év eleje óta nem mért szintre emelkedett.

Egyes londoni elemzői vélemények szerint a megugrás összefüggésben lehetett azzal, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) aznap egy év moratóriumot kért az önkormányzati hitelek tőketörlesztésére.

Csütörtöki kommentárjukban a Barclays Capital - az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport - felzárkózó piaci elemzői kifejtették azt a véleményüket, hogy a kezdeményezés "emlékezteti a befektetőket" a kinnlevőség-állomány kedvezőtlen devizaösszetételére, amely szűkíti a magyar kamatpolitika mozgásterét is, és ez az egyik oka annak, hogy a magyarországi deviza- és kötvénypiaci mozgások valószínűleg "szoros korrelációban maradnak".

devizahitel bankszektor kamatpolitika kintlévőség önkormányzat hitelállomány
Kapcsolódó cikkek