Magyar gazdaság

Buffett divatot teremtett: A francia szupergazdagok is adózni vágynak

A Le Nouvel Observateurben megjelenő cikkben tizenhat jelentős vagyonnal bíró francia arra hívja fel a kormányt, hogy vessen ki extra adót a legtehetősebbekre.

A cikk aláírói között található többek között a L’Oréal milliárdos örököse, az Air France elnöke, a Société Générale és a Publicis vezérigazgatói. A petíció szerint a szerzők tisztában vannak azzal, mennyit profitáltak a francia gazdasági rendszerből és készek arra, hogy extra adóval járuljanak hozzá a fenntartásához.

A Reuters megjegyzi, hogy a felhívás Warren Buffett hasonló tartalmú cikke után jelent meg, az amerikai milliárd a Világgazdaság Online által is közölt cikkben úgy fogalmaz: az Obama-kormánynak nem lenne szabad tovább dédelgetnie a leggazdagabbakat.

A felhívás időzítése megfelelő, hiszen Nicolas Sarkozy jelenleg 5-10 milliárd eurónyi extra költségvetési bevétel begyűjtésén dolgozik a francia költségvetés stabilizálása érdekében. A tervek szerint a jelenlegi 5,7-ről jövőre 4,6 százalékra szorítják le a költségvetési hiányt. Sarkozy az áprilisi elnökválasztásra való tekintettel eleinte csak 3 milliárd eurós pluszbevételt tervezett az adókedvezmények megnyirbálásával, a közelmúltban azonban a piacok aggódni kezdtek a francia stabilitás miatt, az elnöknek ezért határozott lépéseket kell tennie a büdzsé rendbetételéért.

Sarkozy szupergazdag adó Francia Buffett költségvetés
Kapcsolódó cikkek