Magyar gazdaság

Joschka Fischer: Vége Merkel álmának az EU-ról - Ideje fizetni

Angel Merkel végre elfogadta egy új Európai Unió koncepcióját. A kancellár eddig meg akarta védeni az eurót, de anélkül, hogy megfizetné ennek árát. Ennek az álomnak azonban vége – írja Joschka Fischer a New Europe-ban.

A volt német külügyminiszter elemzésében úgy fogalmaz: Angela Merkel eddig kitartóan harcolt egy olyan EU-koncepcióért, amely nagyobb szolidaritást és közös felelősségvállalást irányzott elő, hiszen tudta, hogy ez az elképzelés rendkívül népszerűtlen Németországban. Ennek az időszaknak azonban vége, a piac ultimátumot adott Európának: vagy elfogadják a föderációhoz hasonlító, erősebben integrált EU-t, vagy a közösség széthullik. Angela Merkel – egyelőre – az értelmes utat választotta és engedett – fogalmaz a New Europe hasábjain Joschka Fischer.

A volt német külügyminiszter hangsúlyozza, hogy a legutóbb elfogadott uniós megállapodással csak időt nyerünk, sem a görög válság, sem az krízise nem ér véget, az újabb mentőcsomagok elfogadása elkerülhetetlen. A válsággal küzdő eurózóna tagállamok stabilizációja eddig nem valósult meg, mivel Németország ellenállt az eurókötvények bevezetésének, annak ellenére, hogy az EFSF elindításával ez a projekt már 90 százalékban megvalósult.

Az euró egyelőre megmenekült és Nicolas Sarkozy jogosan szólított fel egy Európai Valuta Alap létrehozására, annak ellenére, hogy ez a lépés forradalmi változást hoz majd az EU életében, méghozzá olyat, ami nincs Németország ínyére. Az átalakítás nyomán jelentősen csökken a tagállamok szuverenitása például azzal, hogy közösségi fennhatóság alá helyezik a költségvetési döntések egy részét. Fischer szerint az EU föderációvá alakítása elkerülhetetlen, ez a folyamat pedig nem történhet meg "a diplomáciai hátsó ajtókon" keresztül, hanem csakis a nemzeti parlamentek nyílt részvételével.

A volt tárcavezető kiemeli: Németországban a stabilitáson alapuló unió támogatottsága egyértelmű, azonban a felelősség megosztását magába foglaló, erősebb szövetségé korántsem. A szavazók nem szívesen támogatják majd ezt a tervet, ez azonban pozitív, hiszen így Merkelnek és Sarkozynek is erősebben kell majd harcolnia szavazóbázisáért, megvédve az eurót. Az, hogy a harc sikerrel zárul-e, távolról sem biztos, de a két vezető politikus veresége egyúttal Európa vereségét is jelentené – zárja elemzését Fischer.

Sarkozy Merkel EU Joschka Fischer eurózóna euró
Kapcsolódó cikkek