Magyar gazdaság

Az euró összeomlása háborúhoz vezethet

Az európai monetáris unió összeomlása valószínűleg az Európai Unió egészének felbomlásához vezethetne, ezzel jelentős kockázatokat idézne elő a régió számára, sőt, háborúskodás lehetőségét is megteremthetné hosszú távon - jelentette ki a CNBC amerikai tévének nyilatkozva a lengyel pénzügyminiszter.

"Ha az euróövezet szétesik, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az is szétesik" - vélte Jacek Rostowski. "Pedig az Európai Unió az elmúlt hatvan évben az európai béke és biztonság egyik nagy oszlopa volt" - fejtegette.

"Ezért nagyobb távlatban, 10-20 év utánra tekintve, ha nincs meg a biztonsági rendszerünk, a politikai rendszerünknek egyik kulcsfontosságú eleme, amely biztosítja azt, hogy békésen, az általunk kialakított demokratikus módon foglalkozzunk a problémákkal, akkor hosszabb távon növekszik a mindenféle önkényuralmi politikai mozgalmak kialakulásának, akár még a háborúskodásnak is a veszélye."

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter pénteken az EU tagállamok pénzügyminisztereivel együtt részt vesz az EU elnökséget ellátó Lengyelországban azon az értekezleten, amelyen felszólítást intéz majd a résztvevőkhöz annak érdekében, hogy tegyenek döntő intézkedést az euróövezet adósságválságának rendezésére.

Lengyelország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz de eddig nem vette át az eurót. "Úgy gondolom, sok mindent végeztek eddig, és sok minden van a megvalósulás útján" - hangoztatta Rostowski.

Szerinte az Európai Központi Bank intervenciója az olasz és a spanyol kötvénypiacokon "igen bátor, egyben szükséges, lényeges és helyes lépés volt". Figyelmeztetett azonban, hogy az EU vezetőinek hatékonyan ki kell használniuk az Európai Központi Bank intervenciójának köszönhetően nyert időt. "Az a tény, hogy valamivel több időhöz jutottunk, nem jelenti azt, hogy bármennyit elpazaroljunk belőle. Az idő minden másodpercét fel kell használnunk arra, hogy megegyezésre jussunk, megoldásokat dolgozzunk ki..." - emelte ki Rostowski.  

Európa háború felbomlás eurózóna szétesés euró
Kapcsolódó cikkek