Magyar gazdaság

Megdöbbentő adat: Felére vágta az MNB a fizetési mérleg többletét

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok szerint 606 millió euró volt a második negyedévben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2011 második negyedévében 1,070 milliárd euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,3 százaléka, 232 milliárd forint volt.

Az MNB most tette közzé a felülvizsgált 2009-es és a 2010-es éves adatokat, valamint a múlt év négy negyedévének felülvizsgált adatait is.  Tavaly az egész évben a folyó fizetési mérleg többlete 1,064 milliárd euró volt, a korábban közölt 2,017 milliárd euróval szemben a szezonálisan nem korrigált adatok szerint.

„A külkereskedelmi adatokat az áfa-regisztrációjával kapcsolatos tételekkel módosították, így az értékét csökkentették a külföldi vállalatok magyarországi áfa-regisztrációjához kapcsolódó, de nem a hazai gazdaságot illető hozzáadott értékkel. Ezzel szemben az idegenforgalmi kiadások csökkentek az életvitelszerűen külföldön élő magyarok utazási kiadásaival” – írja elemzésében Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

Kiemelte: mindezek hatására „az áruk egyenlege lényegesen csökkent, míg a szolgáltatások egyenlege nőtt, összességében pedig a folyó fizetési mérleg 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban javult, míg 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben romlott”.

„A tavalyi folyó fizetési mérleg így a korábban közölt 2016 millió euró többlet helyett 1064 millió lett, ami a 2,1%-a helyett a GDP 1,1%-ának felel meg, míg a 2009-ben eddig kimutatott 332 millió euró többlet helyett 181 millió euró hiány volt” – tette hozzá.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján 2011-ben a reálgazdasági mérleg többlete még nőtt, bár már kisebb ütemben, mint az előző negyedévekben. Az előző negyedévhez képest a növekedés 1,9 százalékra lassult az első negyedévi 13,1 illetve az előző negyedévi 11,5 százalékról, bár 2010. második negyedévében a reálgazdasági tranzakciók szezonálisan kiigazított többlete 109 millió euróval (6,3 százalékkal) csökkent.

Az áruforgalmi egyenleg 1.223 millió eurós kiigazított értéke kisebb az 1.529 millió eurós első negyedévinél, továbbá az export és az szintje is alacsonyabb lett az előző negyedévi értékeknél.

A szolgáltatások szezonálisan kiigazított bevételi többlete a második negyedévben 1.028 millió euró volt, jóval meghaladva az első negyedévi 710 millió eurót. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi többlet 573 millió euró volt, kissé meghaladva az első negyedévi 535 millió eurót.

A jövedelmek egyenlege tovább nőtt, a kiáramló 1.560 millió euró 88 millió euróval meghaladja az előző negyedévit.

A működőtőke befektetések egyenlege kiigazítatlan adatok szerint 693 millió euró tőkekivonást mutat a második negyedévben, az első negyedév 258 millió eurós tőkekivonása után, míg a korábbi három negyedév mérlege pozitív volt.

A magyarok külföldi közvetlen tőkebefektetés tranzakcióinak egyenlege mínusz 84 millió euró, a külföldiek magyarországi tőkekivonása pedig 609 millió euró volt a második negyedévben.

A második negyedévben a magyarok külföldi befektetése 624 millió euróval nőtt, az újrabefektetett jövedelem értéke viszont 262 millió euróval csökkentette ezen befektetések értékét. Az egyéb tőkemozgásoknál 279 millió eurós nettó beáramlás volt megfigyelhető. A külföldiek magyarországi befektetéseinél a részvénybefektetések értéke csökkent 625 millió euróval, az újrabefektetett jövedelem 1.285 millió euróval csökkentette a külföldiek befektetéseinek értékét, míg az egyéb tőke nettó beáramlása 1.300 millió euró volt.

Az EU-val kapcsolatos folyó transzferek bevételi többlete 327 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevétel többlete közel 382 millió euró volt.

„Mind a bruttó, mind a nettó kismértékben növekedett a nettó finanszírozási képesség többlete ellenére. A bruttó adósságot leginkább a tavaszi devizakötvény kibocsátások növelték, ez azonban az év végi törlesztések miatt csökkenni fog. A nettó adósság növekedése feltehetően annak köszönhető, hogy a háztartások svájci frank hitelállománya jelentős mértékben átárazódott euróban átszámítva” – vélekedett Suppan.

"A hazai piacnyitáskor némileg 293 alá erősödött a forint, majd a fél kilenckor közölt folyó fizetési egyenleg gyengébb számai ismét 293 fölé vitték az euró/forint jegyzését" - emelte ki Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza. 

tőkemérleg folyó mérleg fizetési mérgel MNB
Kapcsolódó cikkek