Magyar gazdaság

Orbán: senki sem járhat rosszabbul az adóváltozásokkal

Senki sem járhat rosszabbul a jövő évi adóváltozások bevezetése után, és az új, alacsony szintű adórendszerben vége az adóelkerülés össznépi játékának – egyebek között erről beszélt kedd délután Orbán Viktor miután szakszervezeti és munkavállalói vezetőkkel tágyalt.

Szeptember 28-ig kidolgozza a kormány a jövő évi adórendszer kompenzációs elemeit, amelynek révén senki nem kereshet kevesebbet az adóváltozások nyomán – jelentette be Orbán Viktor kedden szakszervezeti vezetőkkel, és a munkaadók képviselőivel történt tárgyalása után. A miniszterelnök kifejtette: az adórendszeri változások eddigi tapasztalatainak összegzése után egy olyan több elemből álló kompenzációs rendszert terjeszt a kormány a parlament elé, amely érdekeltté teszi a munkaadókat a béremelésben, hiszen az itt jelentkező pluszköltségeiket az állam hajlandó kompenzálni a bizonyos szintje felett.

Orbán Viktor megerősítette: a minimálbér emelése a tervek között szerepel, ám annak elviselhető mértékűnek kell lennie. Olyan emelést, amely gyárbezárásokhoz, vagy vállalkozások megszűnéséhez vezet, nem szabad felvállalni.

Az egyeztetésen a miniszterelnök mellett részt vett Szijjártó Péter szóvivő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is a kormány képviseletében. A munkavállalói szervezetek közül a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek képviselték magukat, előbbi részéről Palkovics Imre, utábbitól Gaskó István volt jelen. A munkaadói oldalt Futó Péter az MGYOSZ elnöke, és Demján Sándor, a VOSZ elnöke képviselte.

Gaskó István az egyeztetés után tartott sajtótájékoztató után kijelentette: fontos előrelépésnek tartja, hogy a szabadságok rendszere nem változik az új munka törvénykönyvében, sőt, a munkavállalók által uralt napok száma még nő is. Megállapodás született ezen felül abban, hogy a túlmunka 200-ról 250 órára emelkedhet, a dolgozó kártérítési felelőssége azonban korlátos lesz, a jelenlegi 4 haviról 8 havi átlagkeresetre nő.

Ő is és Demján Sándor is további egyeztetésekre számít a jövőben. Demján kijelentette: a felek megállapodnak abban, hogy rendszer egyeztetés mellett félévente leülnek a miniszterelnökkel ebben a körben. Demján szükségesnek nevezte továbbá, hogy a termelésben résztvevők, a fitness-termek helyett a fizikai munkában megizzadók tisztelete nőjön a társadalomban, és a termelésben közvetlenül résztvevők elismerési rendszere változzon.

Orbán Viktor az adórendszert érintő változások kapcsán kifejtette: a kormány alacsony szintű, arányos, családi elemeket is tartalmazó, a munkára bíztató szisztémát épít ki. A 16 százalékos kulcs Európában a legalacsonyabb, így a társadalom tagjai joggal várják el egymástól, hogy adófizetési kötelezettségüknek tegyenek eleget. Vége az adóelkerülés össznépi játékának – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki hozzátette: az egyeztetésen megállapodtak abban a felekkel, hogy a kormány adóhivatalt megerősítő lépéseit támogatni fogják.

Pataky: hiányos szereplőgárda

A kormány számára vannak szervezetek, amelyek kedvesek, és vannak, amelyek nem, az eddigiek alapján csak erre tudok gondolni – reagált lapunknak Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke arra, hogy a hat szakszervezeti konföderáció közül csak kettőt hívtak meg az egyeztetésre. Az elnök hozzátette: a jelenlévő szervezetek csak a saját nevükben tudnak tárgyalni, mivel csak erre van felhatalmazásuk. Ezzel természetesen nem vonom kétségbe a szándékaik tisztességét, de a munkavállalóknak csak töredékét képviselik. A bejelentett megállapodások kedvezőek lehetnek, de kérdéses, hogy mindezekből mi valósul majd meg. A mostani tárgyalás nem pótolja a háromoldalú egyeztetést, mert hiányos a résztvevői szereplőgárda. Megmondom őszintén azt is, hogy nem tetszik, hogy a valódi ügyek, a munkavállalókat érintő kérdések helyett az a téma, hogy mely szervezeteket válogat ki a kormány az egyeztetésre.

-->

egykulcsos adó egyeztetés
Kapcsolódó cikkek