Magyar gazdaság

Az exportőrök mentenek meg minket, "szerencsére" nem lesz hitel boom

Továbbra is a reálgazdaság, azaz a hatalmas exporttöbblet tartja egyensúlyban a gazdaságot – derült ki a legfrissebb, második negyedéves fizetési mérlegből.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott statisztika ugyanakkor tartalmazott negatív meglepetést: a revízió során jóval kisebb lett a 2010-es és az idei első negyedéves szufficit. Az ország finanszírozási képessége 2011 első három hónapjában például a 4,6 százaléka helyett csak 3,2 volt, igaz, a második negyedévben 3,3-re javult.

Az ország pénzügyi helyzetét tükröző mutatóban alapvető változás nem volt, 1070 millió eurót tett ki a folyó fizetési és a tőkemérleg együttes többlete. Ebből a folyó mérleg 738 milliós pozitív egyenlege csúcsnak számít, habár a javulás nem olyan gyors, mint az elmúlt két évben. A külkereskedelem dinamikájának fékeződése már látszik az adatokban, ez a következő időszakban erőteljesebb hatást is kifejthet.

Eközben a jövedelmek egyenlege, amely negatív, lassú romlást mutat azzal párhuzamosan, hogy a vállalati profitok kezdenek növekedni. A válság előtti szintet ugyan még nem érte el a jövedelemmérleg negatív szaldója, de a tendencia ebbe az irányba mutat. Az azonban a mostani trend alapján biztosnak látszik, hogy az ország külső egyenlege még évekig pozitív lesz, legalábbis ha nem jön egy váratlan hitelezési boom, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

tőkemérleg folyó fizetési mérleg egyenleg MNB exporttöbblet
Kapcsolódó cikkek