Magyar gazdaság

Borsik: Rákényszerítjük a kormányt a háromoldalú tárgyalásokra

A szakszervezetek nemzetközi segítséget is igénybe vesznek, hogy rákényszerítsék a kormányt a nyilvános, háromoldalú tárgyalásokra az Új Munka törvénykönyvével kapcsolatban - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) elnöke szerdán Salgótarjánban sajtótájékoztatón.

Borsik János leszögezte: a tárgyalásnak nincs alternatívája, az egyeztetésre szükség van, mert a jelenlegi tervezet alapján a munkavállalók többet dolgoznának kevesebb pénzért.

Az elnök közölte: a hat magyarországi konföderáció közös levélben fordult a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez, közösen tárgyaltak az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárával és Andor László uniós biztossal.

A tervezetet is kész megvizsgálni az Európai Bizottság munkacsoportja, és megvizsgálja a majdan elfogadott törvényt is, mert a jogszabályi tervezetek jónéhány európai és hazai normával is ütköznek - tette hozzá.

Ugyanakkor Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: "munkaadói és munkavállalói oldalon már egyezség van egy új érdekegyeztetés létrehozásáról a versenyszférában". Gaskó István hangsúlyozta, hogy a fórum létrejöttét munkaadói oldalról a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége(MGYOSZ), szakszervezeti oldalról pedig a LIGA mellett a Munkástanácsok támogatja.

LIGA Borsik tárgyalás szakszervezet kormány Gaskó
Kapcsolódó cikkek