Magyar gazdaság

Crédit Agricole: Orbán megértette, hogy a befektetőkre szorul

Nem lesz számottevő hatása a magyar bankokra a végtörlesztés lehetőségének – állítja budapesti látogatása után írt elemzésében Guillaume Tresca, a Crédit Agricole Corporate and Investment Bank elemzője.

Az elemző szerint az akció kommunikációs eszköz egy olyan kormány részéről, amely fogékony ugyan a rendhagyó gazdaságpolitikai megoldásokra, de megértette, hogy a befektetők bizalmára van utalva, ezért elkötelezett a hiány kordában tartása mellett.

„Magyarországi látogatásunk meggyőzött arról, hogy a kormány meg kíván birkózni a gazdasági kihívásokkal, ezen belül is leginkább a költségvetési kiigazítással” – állítja Guillaume Tresca, a CA-CIB feltörekvő piaci stratégája. Az elemző elismeri, hogy a fix árfolyamon történő végtörlesztés lehetősége ellentmond ennek a nézetnek, de úgy véli, a végtörlesztés elviselhető hatással lesz a magyar bankokra, és amint ez a befektetők előtt is világossá válik, és a kormány véglegesíti a 2012-es költségvetést, a forint erősödhet.

Tresca szerint a bankoknak két lehetőségük van mérlegük egyenesben tartására, amikor valóban szembesülnek a végtörlesztés okozta veszteségekkel: csökkenthetik devizaforrásaikat vagy növelhetik deviza-eszközállományukat. „Csakhogy ez a veszteség, annak banki mérlegekre gyakorolt hatása, végső soron pedig a forint gyengülése kezelhető marad” – állítja az elemző, aki szerint a végtörlesztés lehetőségével valószínűleg kevesen fognak élni. Szerinte ugyanis semmi nem kötelezi a bankokat arra, hogy a növekvő kockázatú háztartásokat forinthitellel segítsék ki, az akcióra adott három hónapos határidő pedig kevés az eleve nyomott árú ingatlanok értékesítésére, így végső soron csak a nagyon erős lábakon álló háztartások lesznek képesek élni a végtörlesztés lehetőségével.

A másik oldalon úgy tűnik, hogy a kormány elkötelezett a hiánycélok betartásában. Tresca szerint a kormányzati számításokat megalapozó 1,5 százalékos 2012-es GDP-növekedés konzervatív becslés. A költségvetési vita nagyon kemény lesz, és ezalatt lehetnek piaci felfordulások, de középtávon érvényesül a kormány elkötelezettsége a hiány csökkentése iránt, és akkor csökkenhet a magyar kockázati felára is.

Az elemző úgy véli, hiába csökken a növekedés üteme, a jegybank nem fog kamatot csökkenteni, mert a kezét megköti a gyenge forint. Inkább az a veszély fenyeget, hogy az MNB a forint támogatására kamatot emel, vagy interveniál a devizapiacon. Tresca szerint „nem tankönyvi a helyzet”. Jóllehet az lehetővé, a növekedés lassulása pedig szükségessé tenné a kamatcsökkentést, a gyenge forint miatt az MNB tartózkodni fog a kamatcsökkentéstől.

A nemzeti valuta látványos gyengülésétől való félelem a régió minden országában döntési szempont, Magyarországon pedig különösen az, éppen a magas devizaadósság-állomány miatt. A monetáris csatorna Tresca szerint eleve bedugult, így egy esetleges kamatvágás csak korlátozott hatást gyakorolna a belföldi keresletre. A CA-CIB mindezek okán arra számít, hogy a forint az év végéig 270-es euróárfolyamig erősödik, bár addig még lehetnek rövid távú gyengülések, és egy negatív forgatókönyv megvalósulását sem lehet teljes egészében kizárni.

Tresca végtörlesztés Crédit Agricole forinthitel
Kapcsolódó cikkek