Magyar gazdaság

Megszüntetik a korhatár előtti nyugdíjakat

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a parlamentnek.

Ez azt tartalmazza, hogy korhatár előtti öregségi 2011. december 31-től nem állapítható meg. A negyven évet leszolgált nők korhatár előttti nyugállományba vétele megmarad. Január 1-jétől öregségi nyugdíjként kell tovább folyósítani az 1949-ben vagy azt megelőzően születetteknek egyebek között az előre hozott öregségi nyugdíját, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíját, a korkedvezményes nyugdíját, a bányász- vagy korengedményes nyugdíjat.

Az 1954-ben vagy az előtt született, szolgálati nyugdíjban részesülőknek a szolgálati nyugdíj teljes összegében jár. Az adótörvény-módosítások között szerepel a új alapokra helyezése is. Ez azt jelenti, hogy ha fel is pörög a gazdaság, akkor sem emelkednek felett a nyugdíjak.

Túl sokan vannak

Magyarországon közel három millióan részesülnek nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban, ebből azonban csaknem másfél millióan még nem töltötték be az öregséginyugdíj-korhatárt, hanem különböző jogcímeken meghatározott juttatásokra tarthatnak igényt - volt olvasható a Political Capital (PC) egy korábbi elemzésében.

A három millióból több mint 700 ezer a rokkantnyugdíjasok száma, ami nemzetközi összehasonlításban kiugróan magas szám, ráadásul ennek a csoportnak majdnem a fele korhatár alatti. Ugyanakkor ma 3,7 millióan dolgoznak legálisan az országban, azaz a nyugdíjasok eltartása komoly terhet ró az adófizetőkre.

A parlament még júniusban szavazott arról a fideszes alkotmánymódosító javaslatról, amely csökkenthetővé vagy szociális ellátássá alakíthatóvá tette az öregségi előtt folyósított nyugellátást. A kormánytöbbség által megszavazott módosítás alapvetően két dolgot céloz: a korkedvezményes nyugdíjak visszavételét, illetve a korhatár előtti rokkantnyugdíjak felszámolását. A javaslat tehát nem azt jelenti, hogy minden jelenlegi kedvezményezett teljesen elveszítené az állami segítséget, csupán azt, hogy az eddigi juttatásokat máshogy hívják majd, illetve a támogatás forrása a mostani gyakorlattal ellentétben nem a nyugdíjkassza lesz.

megszűntet nyugdíj korkedvezmény korhatár előtti nyugdíj
Kapcsolódó cikkek