Magyar gazdaság

Oszkó: a kevesett keresőknél Európában a legmagasabb lesz az adóék

Még nem jelentkezett Magyarországon a válság második hulláma – figyelmeztetett a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett pécsi vándorgyűlésen Mellár Tamás.

A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a növekedésnek lényegében az összes tényezője leáll. A kedvezőtlen németországi exportkilátások miatt a hazai kivitel lelassul, míg a fogyasztás a magas eladósodottság, a beruházások pedig a különadók miatt nem bővülnek. A közgazdász szerint Varga Mihály államtitkár véleményével szemben már meg lehet mondani, nem volt hatásos az egykulcsos adórendszer.

Az emberek ugyanis már februárban megkapták a magasabb fizetéseket, mégsem költötték el, mert főként a magasabb jövedelműeknek kedvezett az átalakítás, akik nem fogyasztják el a többletjövedelmüket.
Ugyancsak kritikus volt a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban Oszkó Péter.

A volt pénzügyminiszter a konferencián azt rótta fel a jövő évi büdzsével kapcsolatban, hogy erőteljesen, a 2 százalékával emeli a bevételeket. Nem lát koherens gazdaságpolitikát a szakember, és versenyképességi szempontból károsnak ítéli, hogy az alacsony keresetűeknél Európában legmagasabb lesz jövőre az adóék. 

GDP közgazdasági társaság Oszkó mellár fogyasztás export
Kapcsolódó cikkek